StoryEditor

Washington zaplavuje Irak dolármi

23.04.2003, 00:00

Spojené štáty odmietajú názor, že sa usilujú o dolarizáciu irackej ekonomiky po tom, ako bolo zverejnené, že centrálna banka USA nechala presunúť do vojnou zničenej krajiny niekoľko desiatok miliónov dolárov.
"Toto nie je otázka dolarizácie ekonomiky, ale prísun peňazí so skutočnou hodnotou ľuďom v núdzi," uviedol minulý týždeň jeden z predstaviteľov USA. Podľa BBC Washington plánuje poskytnúť približne 2,5 milióna irackých úradníkov v najbližších dňoch okolo 20 USD na jedného, čo znamená, že bude potrebovať okolo 50 mil. USD. Ako uviedol nemenovaný americký zdroj, letecký prevoz peňazí sa už začal realizovať.
Prudký prílev dolárov do krajiny však nevyhnutne povedie k podobným menovým problémom ako v Afganistane, kde po prísune dolárov cez agentúry rozvojovej pomoci prudko klesla hodnota miestnej meny. Okrem toho, široké využívanie dolára namiesto vlastnej meny je aj politicky citlivou otázkou. Prílev amerických dolárov totiž prichádza v čase, keď sa uvažuje o tom, ktorá mena nahradí súčasné dve iracké meny v obehu, "Saddámove" dináre a predsaddámovské "švajčiarske" dináre. USA sa snažia upokojiť kritikov a hlavne susedné štáty, podľa ktorých dolarizácia signalizuje ekonomickú anexiu Iraku, že krajina bude mať v budúcnosti vlastnú menu. Washington však odhaduje, že novej irackej vláde bude trvať minimálne 90 až 180 dní len vytvorenie novej meny a nepomerne dlhší čas na jej uvedenie do obehu. A to zatiaľ nie je ani jasné, kedy nová vláda vznikne. Umelý prísun dolárov je preto podľa USA nevyhnutný na rozbehnutie irackej ekonomiky, ktorá nemôže získať tvrdú menu z predaja ropy, keďže na to je najskôr potrebné zrušenie sankcií OSN.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 07:23