StoryEditor

Swissair nesie vinu za krach Sabeny

03.02.2003, 23:00

Vyšetrovacia komisia belgického parlamentu dospela k záveru, že letecká spoločnosť Swissair z veľkej miery nesie vinu na bankrote belgickej Sabeny. Denník Neue Zürcher Zeitung informoval, že bruselský obchodný súd 7. novembra 2002 rozhodol o konkurze Sabeny, čím ukončil takmer 80 rokov trvajúci príbeh neúspechov. Belgická letecká spoločnosť, v ktorej mal Swissair podiel 49,5 % a vláda 50,5 %, vo svojej dlhej histórii zväčša vykazovala straty a Belgicku poslúžila ako záporný príklad podniku s väčšinovou účasťou štátu.
Vyšetrovacia komisia koncom minulého týždňa predložila svoju správu, ktorá sa takmer výlučne zaoberá kúpou 34 lietadiel Airbus, ktorými chcel bývalý výkonný riaditeľ Paul Reutlinger v roku 1997 nahradiť zastaraný letový park boeingov 737 a Sabene tým definitívne podrazil nohy. Komisia vtedajšiemu vedeniu, nominovanému Swissairom, vyčíta, že sledovalo len svoje vlastné záujmy a správnu radu dostatočne neinformovalo. P. Reutlinger počas vyšetrovania vypovedal, že belgická správna rada jeho úmysel schválila a poukázal aj na úlohu belgických pilotov, ktorých takmer militantná odborová organizácia Belgium Cockpit Association nesie taktiež zodpovednosť za krach Sabeny. Reutlingerov nástupca, Nemec Christoph Müller síce označil kúpu 34 airbusov za "velikášstvo", no súčasne vylúčil tunelovanie Sabeny zo strany Swissairu.
Správa však očividne vyznieva veľmi zdržanlivo voči chybám samotnému štátu, hoci aj vláda pochybovala o kompetencii belgickej správnej rady a premiér Guy Verhofstadt ešte začiatkom minulého roka priznal, že problémy Sabeny sú podstatne staršie než partnerstvo so Swissairom. To vzniklo v roku 1995 kvôli veľkým finančným problémom belgických aerolínií, no obaja partneri museli po katastrofálnych dôsledkoch teroristických útokov z 11. septembra 2001 vyhlásiť bankrot.
Ako ďalej informuje časopis Spiegel, správca konkurznej podstaty Sabeny Christian Van Buggenhout rozhodol, že súdnou cestou vymôže od SAirGroup a Swissairu finančnú kompenzáciu za všetky pasíva belgickej spoločnosti v hodnote 3,6 mld. švajčiarskych frankov (2,4 mld. eur). Vzhľadom na bankrot oboch spoločností však správca mieni žalobu rozšíriť aj na ostatných akcionárov, ku ktorým patria bankové koncerny UBS a Crédit Suisse Group (CSG).
Dôvodom pre túto žalobu je vyšetrovacia správa konzultačnej spoločnosti Ernst & Young, ktorá zistila, že podiel SAirGroup v Sabene nebol konsolidovaný, hoci skupina Sabenu prakticky kontrolovala. Okrem toho kritizuje, že belgická vláda vedela o zlej finančnej situácii svojej leteckej spoločnosti odvtedy, čo zamýšľala jednotlivé podiely konsolidovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 09:38