StoryEditor

Maximálne bezpečné dáždniky

19.02.2003, 23:00

Americký prezident síce na nevôľu celého sveta presadzuje systém protiraketového dáždnika na ochranu územia USA, zdá sa však, že prvý dáždnik "s bojovým pozadím" bude výsledkom rusko-nemeckej spolupráce.
Ako uviedla BBC s odvolaním sa na informácie v nemeckých novinách Welt am Sonntag, vynálezca najúspešnejšieho a najkontroverznejšieho samopalu na svete Michail Kalašnikov (83) získal 30 % akcií nemeckého výrobcu dáždnikov MMI výmenou za umiestnenie svojho mena na produkty tejto firmy. M. Kalašnikov, ktorý dodnes žije v skromnom jednoizbovom byte v uralskom meste Iževsk, uviedol, že takto sa rozhodol preto, lebo výrobky firmy MMI mu v istom smere pripomínajú jeho samopal AK-47, ľudovo nazývaný podľa svojho tvorcu "kalašnikov". Ako povedal pre Welt am Sonntag, sú spoľahlivé, ľahko ovládateľné a nevyžadujú si náročnú údržbu. Podľa šéfa MMI Thomasa Herrigera plánuje firma okrem toho použiť Kalašnikovovo meno aj na svoje minerálky a kokteily na báze vodky.
M. Kalašnikov vynašiel AK-47 po tom, čo opustil zákopy, keď ho počas bojov v 2. svetovej vojne postrelili nemeckí vojaci. Zbraň sa však v priebehu rokov stala jednou z najobávanejších, keďže sa zaradila do základnej výbavy mnohých polovojenských, teroristických a gangsterských skupín po celom svete. Do dnešných dní vyrobili vo svete závratných 100 mil. kusov samopalov. Práve vďaka ľahkej ovládateľnosti a nenáročnosti na údržbu je kalašnikov údajne zodpovedný za viac životov ako atómová bomba, ktorú Američania zhodili na Hirošimu. Samotný vynálezca potvrdil, že bolo by lepšie, keby radšej vynašiel kosačku na trávu. On sám za svoj vynález nedostal žiadne peniaze a dnes podľa ruských zdrojov žije iba zo skromnej penzie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 21:55