StoryEditor

Regionálny priemyselný park ožíva

26.03.2003, 23:00
V Kysuckom Novom Meste vzniká priemyselný park, ktorý môže oživiť presnú strojársku produkciu v tomto regióne. Roky tu pôsobila jedna z najväčších fabrík na výrobu ložísk v bývalom Československu, je tu stále veľký potenciál odborníkov, ktorí často hľadajú prácu za hranicami, napríklad v Českej republike. Kysuce patria medzi regióny s najväčšou nezamestnanosťou v Žilinskom kraji. Podľa riaditeľa INA Kysuce, a. s., Antona Ježíka, projekt rozvoja strojárskej výroby v Kysuckom Novom Meste, ktorý bol vypracovaný už v roku 1999, graduje. "V týchto dňoch ministerstvu hospodárstva poskytujeme kompletnú dokumentáciu, aby ju čo najskôr mohlo predložiť vláde na schválenie. Rozloha priemyselného parku má byť zhruba 100-tisíc štvorcových metrov. V tomto roku na jeho výstavbu potrebujeme 25 miliónov korún. V prvej etape sa musia vybudovať pozemné komunikácie, infraštruktúra a kúpiť pozemky," povedal primátor Kysuckého Nového Mesta Milan Očko. Projekt podporuje vláda, Národný úrad práce, štátna správa okresu i mesta a skupina regionálneho manažmentu.
Park vzniká v priemyselnej zóne, kde vedľa seba pôsobia firmy INA Kysuce, KLF -- ZVL Kováčňa, Kinex -- KLF, KLF -- ZVL Omnia, Penta, Heso alebo Sidor. "Regionálny priemyselný park by mohol postupne znamenať návrat do sedemdesiatych rokov, keď v presnom strojárstve pracovalo v Kysuckom Novom Meste okolo 6-tisíc ľudí," tvrdí Anton Ježík. Rozhodujúcou firmou priemyselného parku v Kysuckom Novom Meste je INA Kysuce, a. s., ktorej zahraničný investor skončil v marci výstavbu druhého závodu s rozlohou 28 650 štvorcových metrov. V apríli začne montovať technológiu a počíta aj s rozbehom výroby. V marci začala firma modernizovať halu na rozšírenie skúšobní a vývoj strojových systémov. Naplno pracuje prvý závod, v ktorom vlani dosiahli obrat za 2,3 miliardy korún a za prvý tohtoročný štvrťrok majú obrat za vyše 700 miliónov korún. V tomto roku INA Kysuce, ktorá zamestnáva 1 440 pracovníkov, plánuje prekročiť trojmiliardový obrat. Nemecká spoločnosť INA, ktorá má závody v Skalici a v Kysuckom Novom Meste, je jedným z najväčších investorov na Slovensku.
Nezamestnanosť v okrese Kysucké Nové Mesto
2002 2003 (k 28.2.)
Celkový počet evidovaných nezamestnaných 3465 3292
Disponibilný počet evidovaných nezamestnaných 3227 3011
Miera evidovanej nezamestnanosti ( v %) 20,1 19,1
Zdroj: OÚP Kysucké Nové Mesto
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 12:15