StoryEditor

Rozdiely medzi regiónmi sa musia znížiť

04.12.2002, 23:00

Európska únia (EÚ) čoskoro pozve do svojich radov desať nových členov z krajín strednej a východnej Európy, čo pre všetkých z nich predstavuje najvýznamnejšiu etapu transformácie ich ekonomík počas postkomunistického obdobia. EÚ však poukazuje na to, že mnohé kandidátske krajiny zatiaľ neúspešne znižujú výrazné ekonomické rozdiely vo svojich regiónoch. S týmto problémom dnes zápasí aj Slovensko, kde sú ešte stále výrazné rozdiely medzi jednotlivými krajmi. Únia zároveň poukazuje na to, že práve Slovensko má v rámci desiatich kandidátskych krajín jednu z najvyšších mier nezamestnanosti. Informovala o tom BBC.
Ekonomicky najslabším regiónom s najvyššou mierou nezamestnanosti je Košický samosprávny kraj, ktorého centrom je druhé najväčšie slovenské mesto Košice. Vzostup nezamestnanosti na Slovensku, ktorá sa dnes dostala na úroveň 18 až 19 %, je výsledkom viacerých zmien, ktorými krajina musela v postkomunistickom období prejsť. Rozdelením Česko-Slovenska v roku 1993 získalo Česko životaschopnejší ľahký priemysel, zatiaľ čo Slovensko zostalo odkázané na zbrojný priemysel, ktorého produkcia sa začala dramaticky znižovať už začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia.
Negatívny dosah na hospodársky vývoj na Slovensku malo aj obdobie vlády expremiéra Vladimíra Mečiara, keď v dôsledku jeho politického riadenia došlo k prudkému poklesu prílevu priamych zahraničných investícií. Do konca roku 2001 krajina získala priame zahraničné investície (PZI) v objeme 6 mld. USD, z čoho až dve tretiny smerovali do Bratislavského kraja. Na porovnanie -- Česko, ktoré je svojou rozlohou len o niečo väčšie ako Slovensko, získalo za rovnaké obdobie PZI v hodnote 27 mld. USD.
Vláda na Slovensku sa síce zmenila, avšak rozvoju jednotlivých regiónov neustále bráni slabá infraštruktúra. V súčasnosti napríklad neexistuje diaľničné spojenie medzi Bratislavou a Košicami, ktoré by pomohlo prepojiť západný región s chudobnejším východom. V rámci Košíc nie je situácia až taká napätá aj vďaka príchodu gigantickej americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel, ktorá po svojom vstupe do VSŽ, a. s., podporila zamestnanosť v tomto regióne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 08:47