StoryEditor

Netýka sa to len chemických producentov

26.02.2003, 23:00

Do konca tohto roka podnikatelia, ktorí na trh uviedli biocídny výrobok a chcú v tom pokračovať, budú musieť oznámiť Centru pre chemické látky a prípravky (CCHLP) viaceré povinné údaje. Centrum po vyhodnotení dokumentácie môže pre každý biocídny výrobok určiť podmienky na používanie alebo ho zakázať. Vyplýva to z návrhu zákona o podmienkach uvádzania biocídnych výrobkov a účinných látok na trh, ktorý včera s pripomienkami schválila vláda SR. Účinnosť by mal tento zákon z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR nadobudnúť 1. júla tohto roku.

ŠIROKÁ TRIEDA LÁTOK

Oblasť biocídov nemá v súčasnosti v SR samostatnú právnu úpravu. Existujúci stav navyše nie je ani v súlade s právom EÚ. Cieľom navrhovanej legislatívy je zabezpečiť, aby sa biocídy používali s minimálnym rizikom pre ľudí, zvieratá a životné prostredie. Biocídne výrobky tvorí široké spektrum chemických, a niekedy aj biologických chemických látok používaných na dezinfekciu, odstraňovanie nečistôt či reguláciu mikrobiálnych a iných škodcov mimo poľnohospodárskych prostredí. Žiadaný biocídny účinok zabezpečuje jedna alebo viacero účinných látok.
Vyhlášky, ktoré k navrhovanému zákonu pripravuje ministerstvo, budú riešiť zásady hodnotenia biocídnych výrobkov a účinných látok, ako aj obsah žiadosti o povolenie uvádzania biocídneho výrobku na trh

DOVOZ AJ VÝROBA

Problematika pripravovaného zákona o biocídoch presahuje rámec odvetvia chémie. Nové povinnosti sa dotknú aj podnikov papierenského, drevospracujúceho, stavebného a strojárskeho priemyslu. Uviedla to vedúca Centra vzdelávania VÚSAPL, a. s., Nitra, Zuzana Zajacová. Podľa nej na Slovensku z biocídnych výrobkov chemický priemysel produkuje najmä dezinfekčné a konzervačné prostriedky, ochranné nátery, prostriedky na ochranu dreva a muriva, rodenticídy, insekticídy a repelenty. Biocídne výrobky osobnej hygieny vyrába farmaceutický priemysel. V rámci dovozu prevažujú prostriedky proti tvorbe hlienu pre papierenský priemysel, prostriedky na ochranu dreva, dezinfekčné prostriedky, ochranné prostriedky do kvapalín pri spracúvaní kovov a repelenty.

*** Problematika pripravovaného zákona o biocídoch presahuje rámec odvetvia chémie. Nové povinnosti sa dotknú aj podnikov papierenského, drevospracujúceho, stavebného a strojárskeho priemyslu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 01:05