StoryEditor

MOL chce podiel v INA

22.01.2003, 23:00

Okrem rakúskej spoločnosti OMV a ruskej Rosnefti záväznú ponuku na kúpu 25-percentného balíka akcií chorvátskej štátnej ropnej a rafinérskej firmy INA podala aj maďarská ropno-plynárenská spoločnosť MOL. Informoval o tom agentúru MTI chorvátsky minister hospodárstva Ljubo Jurčič a správu potvrdilo aj vedenie MOL-u na internetovej stránke Budapeštianskej burzy cenných papierov.
Cenové ponuky jednotlivých záujemcov sa pohybujú v rozpätí od 250 do 400 miliónov USD, pričom najnižšiu sumu ponúkli Rakúšania a najvyššiu Rusi, uvádza agentúra, pričom sa odvoláva na informácie jednej chorvátskej rozhlasovej stanice. O výbere strategického partnera pre spoločnosť INA by chorvátska vláda mala rozhodnúť v marci tohto roka, pričom predstavitelia štátu budú viesť rozhovory súbežne so všetkými troma záujemcami.
Privatizační poradcovia, ktorými sú firmy Pricewaterhouse Coopers a Deutsche Bank, odhadujú hodnotu chorvátskej ropnej spoločnosti na 1,2 až 1,8 mld. eur. Podľa správy vedenia MOL-u maďarská spoločnosť ponúka Chorvátom silné regionálne partnerské vzťahy a možnosť získania vedúcej pozície na rýchlo rastúcom trhu juhovýchodnej Európy. Spoločnosť MOL je pripravená zabezpečiť v budúcnosti pre firmu INA kapitál na plánovaný rozvoj. Má regionálne trhové skúsenosti v podobe spolupráce so Slovnaftom, ako aj potrebné finančné zázemie na to, aby sa stala dlhodobým strategickým partnerom spoločnosti INA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 20:19