StoryEditor

Maďarský trh práce slabne

05.10.2004, 00:00

Významná maďarská telekomunikačná spoločnosť Matáv sa rozhodla na drastickú racionalizáciu, v rámci ktorej plánuje do začiatku roka 2006 znížiť celkový počet pracovných miest, vrátane dcérskych firiem, o 3 750 na 14 700. Ako pre denník Die Presse povedal šéf Matávu Elek Straub, odbúravanie zrealizujú sociálne únosným spôsobom, čo umožnila dohoda medzi vedením a odbormi. Podľa jeho slov úsporné opatrenia neprijali preto, že by Matáv mal problémy, ale na zabezpečenie jeho konkurencieschopnosti aj v budúcnosti.
Racionalizačné tlaky, ktorým podľahol aj Matáv, neprinášajú maďarskému trhu práce nič dobré. Nezamestnanosť v súčasnosti dosahuje takmer šesť percent, čo predstavuje zhruba 250-tisíc osôb. Tento údaj však ani zďaleka nezodpovedá realite, pretože viac než 500-tisíc Maďarov v produktívnom veku sa nezaregistrovalo na úradoch práce. Veľká časť týchto ľudí pracuje nelegálne v tieňovom hospodárstve, čo vysvetľuje aj fakt, že úroveň zamestnanosti v krajine dosahuje iba 57 percent.
Relatívne nízka miera nezamestnanosti zakrýva aj veľký rozdiel medzi jednotlivými regiónmi. Kým nezamestnanosť v zaostalých oblastiach na severovýchode Maďarska oficiálne dosahuje zhruba 18 percent, v rozvinutejších regiónoch ide iba o päť percent.
Z hľadiska profilu nezamestnaných sa prejavuje neradostný trend: úrady práce totiž registrujú čoraz viac mladých ľudí a absolventov vysokých škôl. Najviac to pociťujú informatici, právnici, ekonómovia, komunikační odborníci a pedagógovia. Medzi maďarskými nezamestnanými sa však nachádza aj čoraz viac starších ľudí, čo podľa expertov súvisí so starnutím populácie. V posledných dvoch rokoch stúpol počet nezamestnaných vo veku nad 50 rokov minimálne o 120-tisíc.
Maďarská vláda predložila dlhodobý program, ktorý má obmedziť rast nezamestnanosti. Jeho hlavnou súčasťou je integrácia nezamestnaných ľudí do spoločnosti prostredníctvom cielených vzdelávacích programov. Napríklad, program ďalšieho vzdelávania existuje aj pre zhruba 600-tisíc maďarských Rómov, ktorí sú najväčšou obeťou transformačného procesu. Nezamestnanosť medzi Rómami totiž presahuje 60 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 15:21