StoryEditor

Plynári nepôjdu pod úroveň nákladov

27.02.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., Bratislava, nemieni dodávať do odštepného závodu Siderit akciovej spoločnosti Želba zo Spišskej Novej Vsi zemný plyn za podmienok, pri ktorých by nemal pokryté oprávnené náklady. "Snahou SPP je udržať si zákazníkov, nie však za podmienok, ktoré by neboli v súlade so schválenými pravidlami regulácie," povedala hovorkyňa Slovenského plynárenského priemyslu Dana Kršáková. Podľa nej bol SPP pri rokovaniach o dodávke plynu pre Želbu pripravený na rôzne individuálne riešenia, ktoré však odberateľ neakceptoval.
Snahu závodu Siderit v Nižnej Slanej zmeniť dodávateľa zemného plynu vníma SPP ako právo každého oprávneného odberateľa. "Každý zákazník si však musí zvážiť výhodnosť takéhoto postupu z hľadiska ceny i ostatných podmienok, vrátane spoľahlivosti dodávok a obchodných rizík," upozornila D. Kršáková.
SPP je v rámci konkurzného konania najväčším veriteľom Želby. Celkové dlhy spoločnosti dosahovali v čase vyhlásenia konkurzu vlani v júni 860 mil. Sk, z toho prihlásená pohľadávka SPP predstavuje vrátane úrokov z omeškania 443,431 mil. Sk. V prvom ani druhom kole verejného ponukového konania sa však nenašiel záujemca, ktorý by bol ochotný kúpiť majetok Želby alebo niektorého z jeho závodov v Nižnej Slanej, Rudňanoch alebo vo Švábovciach. V prvom kole, konanom v novembri minulého roka, bol podnik ako celok ohodnotený na 284 mil. Sk, v druhom kole sa jeho cena znížila o polovicu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:14