StoryEditor

Obava z dominantného postavenia na trhu

10.03.2003, 23:00

Protimonopolný úrad (PÚ) SR zdôvodnil nesúhlas s koncentráciou spoločností UCI a Ster Century na slovenskom trhu tým, že by UCI CE koncentráciou získala dominantné postavenie na úradom zadefinovanom relevantnom trhu verejného premietania v kinách. "UCI CE by po koncentrácii vzhľadom na svoju pozíciu na trhu, po zohľadnení štruktúry trhu i identifikovaných bariér vstupu do odvetvia nebola vystavená podstatnej súťaži a vzhľadom na svoju silu by sa mohla správať nezávisle," uvádza sa v rozhodnutí PÚ SR. Pri posudzovaní koncentrácie úrad usúdil, že relevantný trh verejného premietania filmov v kinách je už aj tak výrazne koncentrovaný, pretože dvaja silní hráči -- spoločnosti Ster Century Slovak Republic a UCI CE Slovakia -- kontrolujú približne dve tretiny trhu. Uznal, že na trhu síce pôsobí viacero menších subjektov s nízkymi trhovými podielmi, tie však vzhľadom na svoju pozíciu na trhu, ako aj zastaranosť technického vybavenia, malú kapacitu sál, úzky hrací profil a nedostatok prostriedkov na modernizáciu kín nie sú schopné vyvinúť efektívny súťažný tlak na dvoch najsilnejších hráčov prevádzkujúcich multiplexy.
Podľa Ivana Sollára z Únie filmových distribútorov, dva existujúce bratislavské multiplexy oslovujú až 85 % všetkých návštevníkov kín v hlavnom meste a okolí. Na otázku, či je pre diváka výhodné, že k spojeniu dvoch silných prevádzkovateľov kín nedošlo, manažér multiplexu Ster Century Vojtech Kabáth uviedol, že pre zákazníka je výhodnejšie, ak na trhu existujú dvaja konkurenti. Iba tak totiž majú snahu vyvíjať väčšiu aktivitu v prospech diváka. Na druhej strane však podotkol, že v prípade, keď na trhu pôsobia len dva multiplexy, je z hľadiska marketingu a komunikácie efektívnejšie, ak majú spoločnú stratégiu a oslovujú klientelu spoločne. Manažérka multiplexu UCI Palace Andrea Baisová nechcela možné výhody koncentrácie komentovať vzhľadom na to, že PÚ SR koncentráciu zamietol.
PÚ SR zastáva názor, že spojenie oboch silných subjektov do jednej spoločnosti by mohlo odradiť aj ďalších investorov, ktorí by v budúcnosti chceli na slovenský trhu vstúpiť. "Prítomnosť takého silného hráča na trhu, aký by koncentráciou vznikol, navyše so znalosťou miestnych podmienok, by sama osebe pôsobila ako významný faktor, ktorý by potenciálnych konkurentov odradzoval od toho, aby vstúpili na tento trh," uviedla riaditeľka odboru koncentrácií Protimonopolného úradu SR Erna Bochníčková. Na slovenskom trhu by došlo k eliminácii spoločnosti Ster Century ako najvýznamnejšieho konkurenta spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 10:07