StoryEditor

Airbus nepredstihol Boeing

09.04.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Druhý najväčší výrobca civilných dopravných lietadiel, koncern Airbus, vyrobil v prvom štvrťroku 65 lietadiel, kým jeho hlavný konkurent, americký Boeing, ich dodal zákazníkom o 6 viac. Podľa najnovších prognóz Airbus zmontuje tento rok dovedna 260 strojov, čo predstavuje o 40 lietadiel menej, než znel jeho ctižiadostivý zámer na tento rok. Boeing predpokladá, že jeho produkcia do konca tohto roka dosiahne približne 280 lietadiel, a tak si udrží svetové prvenstvo.
Vedenie amerického koncernu potvrdilo, že firma sa dostáva do najhoršej krízy v celých svojich dejinách. Očakáva sa totiž, že ázijské letecké spoločnosti v blízkej budúcnosti zrušia svoje objednávky na nové lietadlá a rovnako zareagujú aj americké letecké spoločnosti, ktoré sú ohrozené bankrotom.
Airbus SAS pri tejto príležitosti oznámil, že americká letecká spoločnosť US Airways, ktorej hrozí platobná neschopnosť a konkurz, znížila počet objednaných lietadiel z 19 na 10. A údajne to ešte nie je konečné číslo.
Viaceré letecké spoločnosti síce nezrušili svoje objednávky na nové lietadlá, ale s výrobcami sa dohodli na neskorších termínoch ich dodávky. Singapore Airlines dnes oznámili, že rušia objednávku na Airbus v dôsledku svojej slabej ekonomickej situácie. Spoločnosť LanChile zrušila objednávky na nákup nových lietadiel v roku 2004 a 2005. Airbus tak prichádza o obrat 200 miliónov USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. jún 2024 06:18