StoryEditor

Lusk takmer celú produkciu exportuje

26.03.2003, 23:00
Spoločnosť Lusk Nova, a. s., Medzilaborce, dosiahla vlani tržby za vlastné výrobky a služby vo výške 24,4 milióna korún, čo je oproti roku 2001 nárast o 25 percent. Podľa obchodného riaditeľa Jána Lelka tento rok plánuje firma, ktorá zamestnáva 78 pracovníkov s priemerným mesačným platom 9 620 Sk, tržby vo výške 30 miliónov korún. Až 95 percent z celkového predaja Lusk exportuje. Krištáľové lustre, brúsené lustrové ovesy, lepené krištáľové miniatúry či plakety s náboženskou tematikou a úžitkové sklo z produkcie firmy poznajú v USA, vo Francúzku, v Taliansku, Nemecku, Rusku, ČR, štátoch Blízkeho východu a v Austrálii.
Získavanie dôvery
Firma vznikla v roku 1970 ako súčasť Jabloneckých sklární. V roku 1998 bola výroba v závode prerušená a od roku 1999 pôsobí pod názvom Lusk Nova, a. s. Po problémoch so zastavením výroby, ktoré vyústili do vyhlásenia konkurzu na bývalú spoločnosť, sa podarilo novému vedeniu obnoviť výrobu a získať dôveru bývalých obchodných partnerov. Znovuobnovenie vzťahov bol pomerne náročný proces a nepodaril sa so všetkými partnermi. "Konkurencia je značná, v posledných rokoch vytláčajú slovenských a českých producentov pri niektorých druhoch výrobkov tureckí výrobcovia. Preto hlavným obchodným zámerom v tomto roku je posilnenie postavenia spoločnosti na doterajších trhoch a rozšírenie predaja v krajinách SNŠ, Rusku, na Ukrajine, v Bielorusku a Kazachstane," tvrdí Ján Lelko. Strategickým cieľom spoločnosti v najbližšom období bude rozšírenie sortimentu lustrových ovesov o ďalšie tvary a veľkosti, ako aj výroba nových modelov krištáľových lustrov.
Nedostatok brusičov
Lusk zápasí s nedostatkom kvalifikovaných brusičov. Generácia, ktorá bola vyškolená ešte v Českej republike, pomaly odchádza do dôchodku a výchova novej generácie stagnuje. Nových pracovníkov spoločnosť zaškoľuje s pomocou NÚP a SOU. Podľa informácie riaditeľky SOU Evy Solejovej, na budúci školský rok nedostali ani jednu prihlášku na učebný odbor brusič skla, respektíve maliar skla. "V regióne, kde pôsobí viacero súkromných spoločností a živnostníkov zameraných na sklársku výrobu, majú tieto odbory nielen svoju tradíciu, ale aj perspektívu zamestnania. Napriek tomu už od roku 1995 nie je o ne zo strany mladých ľudí záujem," konštatovala.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 01:48