StoryEditor

McDonald´s expanduje na trhu v Indii

08.04.2003, 00:00

Spoločnosť rýchleho stravovania McDonald´s plánuje v priebehu nasledujúcich troch rokov zdvojnásobiť počet svojich filiálok v Indii, a to aj napriek tomu, že v ostatných častiach sveta, vrátane Spojených štátov amerických a Európy, bude musieť mnohé zo svojich reštaurácií zatvoriť, uviedla mediálna spoločnosť BBC.
V Indii americká spoločnosť plánuje otvoriť ďalších 50 nových reštaurácií, čím sa ich počet v krajine zvýši na 97, uviedol Vikram Bakši, manažér spoločnosti Connaught Plaza Restaurants, ktorá vlastní licenciu na prevádzkovanie reštauračných zariadení na severe krajiny. "Spoločnosť McDonald´s považuje Indiu a Čínu za krajiny, ktoré dnes poskytujú najvýhodnejšie podmienky na expanziu, a preto jej investície v týchto štátoch nie sú obmedzené a pravdepodobne sa budú ešte zvyšovať," povedal V. Bakši. Náklady na otvorenie ďalších reštaurácií americká spoločnosť predbežne odhaduje na 10 až 13 miliárd rupií (211 až 275 miliónov dolárov).
V západnej časti Indie by sa malo v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov otvoriť 15 nových prevádzok McDonald´s, pričom náklady na ich otvorenie sa odhadujú na 600 miliónov rupií, uviedol Amit Jatia, manažér regionálnej spoločnosti Hardcastle.
Od roku 1996, keď McDonald´s vstúpil na indický trh, americká spoločnosť v krajine preinvestovala asi 7 miliárd rupií. Medzi najčastejších zákazníkov reštauračných zariadení s rýchlym občerstvením v Indii, ktorá má 1 milión ľudí, patrí hlavne stredná vrstva obyvateľstva. V indických reštauráciách McDonald´s sa predáva aj viacero národných indických jedál vrátane bezmäsitých špecialít pre tých, ktorí nejedia produkty z mäsa.
"Predpokladáme, že počas nasledujúcich dvoch rokov vytvoríme taký ponukový jedálny lístok, ktorý bude v plnej miere vyhovovať indickým domácnostiam.
Vedenie americkej spoločnosti v súvislosti s bojkotom amerických výrobkov oznámilo, že ich reštaurácie v Indii zatiaľ nepocítili následky vojny v Iraku, a to napriek tomu, že aj tu už obyvatelia odmietajú produkty amerických spoločností ako sú Coca Cola, Pepsi alebo Nike. "Zatiaľ sme nezaregistrovali žiaden vplyv vojny na Blízkom východe na predaj produktov McDonald´s na území Indie. Je to pravdepodobne preto, lebo až 90 percent ingrediencií dodávajú do reštauračných zariadení miestni farmári a zároveň viac než 2 500 ľudí v Indii našlo prácu práve v McDonald´s.
Spoločnosť McDonald´s dnes prevádzkuje viac než 30-tisíc reštauračných zariadení v 10 krajinách, avšak vzhľadom na straty v minulom roku sa rozhodla, že v tomto roku otvorí o 40 % menej nových prevádzok než pôvodne plánovala.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:13