StoryEditor

Turkménsko bránou do Ázie

12.02.2004, 23:00

Hodnotu 210 mil. dolárov (okolo 7 miliárd Sk) dosahuje kontrakt, ktorý uzavrela pražská akciová spoločnosť ETIF s turkménskym štátom. Predmetom zákazky je modernizácia už existujúcej výrobne močoviny v meste Maryazot, ako aj výstavba úplne nového závodu. Na včerajšej tlačovej konferencii v Prahe to uviedol generálny riaditeľ a. s. ETIF Karol Tölgyesi.
Netradičným prvkom besedy bolo predstavenie českého vydania knihy turkménskeho prezidenta Saparmurata Nijazova, dokazujúce, že ekonomické vzťahy môžu mať pozitívny dosah aj na oblasť kultúry.
Zmluvu podpísali obe strany ešte v závere minulého roka. V súčasnosti sa dolaďujú posledné finančné i organizačné detaily a v druhom štvrťroku 2004 sa začne jej realizácia. Táto stredoázijská republika síce patrí medzi krajiny v 7. ratingovej skupine, ale na druhej strane jej zásoby zemného plynu patria medzi najväčšie na svete. Projekt bude dokončený do troch rokov. Nový závod bude produkovať 220-tisíc ton čpavku, čo je základná surovina na výrobu močoviny ako ceneného umelého hnojiva. Turkménsko bude v jej produkcii (asi 400-tisíc ton ročne) nielen sebestačné, ale ju bude môcť aj exportovať. Exkluzívne právo na odbyt má až do roku 2015 práve spoločnosť ETIF. Záujem o odber už prejavili podnikatelia z Číny, Pakistanu a Turecka.
Na dodávke sa budú podieľať viaceré firmy -- Chepos Enginering Brno, Manag Neratovice, Frigomont Dačice, Siemens Praha, ČKD Nové Energo, atď. Významnú časť stavebných prác dodá aj bratislavský Trubostav. Jeho konateľ Peter Ďurec pre HN uviedol, že táto zákazka by mohla byť odrazovým mostíkom aj pre činnosť v ďalších stredoázijských krajinách. Rokovania o účasti sa vedú v súčasnosti aj s jednou z dcérskych spoločností šalianskeho Dusla. Úspech česko-slovenského ekonomického záprahu je o to väčší, že vo verejnej súťaži na výstavbu závodu medzi porazených patrili firmy z Izraela a Južnej Afriky, ako aj ukrajinsko-rusko-turecké konzorcium.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 17:42