StoryEditor

Philips s rekordnou stratou

12.02.2003, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Najväčší európsky výrobca spotrebnej elektroniky, holandský Philips, zaznamenal novú rekordnú stratu a uviedol, že rok 2003 nebude znamenať vzhľadom na vývoj globálnej ekonomiky žiadne zlepšenie. Avšak vzhľadom na súčasnú situáciu nechce spoločnosť zverejňovať konkrétne prognózy.
Čistá strata za celý minulý rok predstavovala 3,2 mld. eur a najväčší podiel na nej mali odpisy podielov v iných firmách. Negatívny vplyv malo hlavne zníženie hodnoty podielu vo francúzskej spoločnosti Vivendi International (1,8 mld. eur), v počítačovej firme Atos Irigin (921 mil. eur) a vo firme LG Philips Display (275 mil. eur). K tomu sa pridali aj vyššie náklady na dôchodky v hodnote 541 mil. eur. Ako uvádza časopis Focus, bez mimoriadnych nákladov by Philips dosiahol zisk v hodnote 208 mil. eur. Prevádzkový zisk bol na úrovni 420 mil. eur. Obchod s polovodičmi zostáva hlavným zameraním. Obrat v tejto oblasti však klesol o 7 % na úroveň 4 mld. eur. Oblasť spotrebnej elektroniky zaznamenala pokles obratu o 14 % na 9,6 mld. eur.
V tomto roku sa chce spoločnosť podľa výkonného riaditeľa Gerarda Kleisterleea zamerať hlavne na zvýšenie svojej ziskovosti. Program úspory nákladov v hodnote 1 mld. eur do konca roku 2003 prebieha podľa plánu. Vplyv na zamestnanosť však nie je vysoký. "Nemáme v pláne masívnu reorganizáciu v jednotlivých krajinách alebo mestách," dodáva G. Kleisterlee. Na konci minulého roka pracovalo vo Philipse 170 tis. zamestnancov, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 19 tis. menej.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 23:48