StoryEditor

Aquachemia stojí a prepúšťa

28.05.2003, 00:00

Producent kaprolaktámu Aquachemia Žilina od marca tohto roku nevyrába. Začiatkom apríla vedenie podniku ohlásilo hromadné prepúšťanie zhruba 220 pracovníkov. Prepustení zamestnanci by mali dostať odstupné vo výške 4 až 7 priemerných mesačných platov. Vo firme zostane pracovať zhruba 60 zamestnancov. Informoval o tom predseda základnej organizácie OZ Chémia v Aquachemii Jozef Rosinec.
K hromadnému prepúšťaniu pristúpil tiež dodávateľ energií pre žilinskú chemičku -- spoločnosť E. S. C. Malo by sa uskutočniť v priebehu júna až augusta. Ako uviedla odborová predáčka v E. S. C. Katarína Mičicová, prepúšťanie sa dotkne všetkých sto zamestnancov podniku. Navyše o prácu by mali prísť aj elektrikári, pracovníci strážnej služby, nákladnej vrátnice či bufetu zamestnaní v iných spoločnostiach, spolu okolo 20 ľudí. Ohrozená je tiež prevádzka kuchyne s 11 pracovníkmi, ktorú využívajú aj iné firmy.
Podľa odborov má súčasnú situáciu na svedomí skutočnosť, že obidve firmy sa nedohodli na cenách za dodávky energií a neuzavreli dodávateľské zmluvy. Podpredseda Predstavenstva E. S. C. Peter Okál v tejto súvislosti uviedol, že Aquachemia im neuhradila faktúry vo výške niekoľkých desiatok miliónov korún. V prípade opätovného nabehnutia výroby je E. S. C. pripravená poskytovať svoje služby Aquachemii v plnom rozsahu. Generálny riaditeľ chemičky Pavol Pleva povedal, že výroba je v nútenej odstávke. Taliansky investor verí, že bude vo svojich aktivitách v Žiline pokračovať. "Spoločnosť je funkčná a plní si všetky záväzky z podpísaných dodávateľských zmlúv," dodal.
Vlastníkom žilinského výrobcu je talianska skupina Gruppo Bonazzi, ktorá vlastní 99,75 % akcií spoločnosti. Doteraz do podniku investovala zhruba 650 mil. Sk, pričom mala v pláne zdvojnásobiť výrobu kaprolaktámu. Z tohto dôvodu v roku 2000 Aquachemia odkúpila 100 % akcií spoločnosti PCHZ Chémia, výrobcu kaprolaktámu, ktorá sa odčlenila z Považských chemických závodov Žilina.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 14:23