StoryEditor

Oválna pečať EÚ pre Mecom

24.11.2003, 23:00
Humenská spoločnosť Mecom získala v závere uplynulého týždňa ako prvý mäsokombinát na Slovensku pečať EÚ. Znamená to, že splnila potrebné hygienické a veterinárne podmienky potravinárskeho výrobcu podľa nariadení Európskej komisie.

Humenská spoločnosť Mecom získala v závere uplynulého týždňa ako prvý mäsokombinát na Slovensku pečať EÚ. Znamená to, že splnila potrebné hygienické a veterinárne podmienky potravinárskeho výrobcu podľa nariadení Európskej komisie. Vlastníctvo oválnej zdravotnej značky spoločnosť zaväzuje pokračovať v inováciách, aby obstála v náročnej európskej konkurencii.

UŽ LEN OBVODOVÉ MÚRY
Získanie pečate si zo strany Mecomu vyžiadalo investície 271 miliónov korún. Podľa informácie prezidenta spoločnosti Jána Molnára z pôvodnej fabriky ostali už len obvodové múry, inak celý závod prešiel kompletnou rekonštrukciou spojenou s prístavbami ďalších zariadení a kompletnou výmenou technológií. Prezident spoločnosti však už dnes nie je presvedčený, že bolo potrebné sa tak ponáhľať. Ako vysvetlil, je sklamaný zo zmeny podmienok na umiestňovanie produkcie.

PRESTAVBA BY NEMALA ZMYSEL
"Podľa pôvodných podmienok Štátnej veterinárnej a potravinovej správy prechodné obdobie mali dostať výrobné jednotky nespĺňajúce štandardy EÚ, v priebehu ktorého malo dôjsť k náprave nedostatkov. Počas tohto obdobia tieto subjekty nesmú produkovať potraviny pre všeobecný trh, ale len v rámci regiónu, pričom pod regiónom sa rozumela vlastná obchodná sieť danej firmy vrátane regiónu, na ktorom sa nachádza príslušná štátna veterinárna správa. Toto sa dnes deformuje a odrazu je regiónom celé Slovensko. Iste, môžeme vyvážať a je našou snahou vyvážať do susedných krajín, najmä do Maďarska a Poľska, treba si však všimnúť celosvetový pohľad na mäso a mäsové výrobky. Výroba je diverzifikovaná a v komodite mäsa výrobcovia obsadzujú hlavne trh vlastného štátu. Producenti, ktorí investovali, musia tieto investície premietnuť do cien výrobkov. Ak majú teda na Slovensku pôsobiť i tie firmy, ktoré na splnenie podmienok nič neurobili, potom celá prestavba nemala zmysel. Naopak, na domácom trhu by nás znevýhodnila," vysvetlil J. Molnár.

Z OKRESNEJ FIRMY CELOSLOVENSKÁ
Od svojho vzniku v roku 1995 Mecom investoval viac ako 1,1 miliardy korún do modernizácie a rozšírenia výroby. Humenský mäsokombinát v čase pred privatizáciou, ešte ako štátny podnik, robil len tri až štyri dni v týždni. Fabrika zásobovala mäsom a mäsovými výrobkami len vtedajší okres Humenné, Vranov nad Topľou, Michalovce a čiastočne Košice. V súčasnosti disponuje maloobchodnou sieťou, ktorú tvorí 59 predajní v rámci celého Slovenska, prevažne sú však situované na území východného Slovenska. Sortiment Mecomu v minulosti pozostával zo 40 druhov mäsových výrobkov, pričom firma produkovala 180 až 300 ton mäsových výrobkov mesačne. Dnes tvorí jej sortiment 140 druhov výrobkov a vyrobí ich 1 300 až 1 700 ton mesačne. Za prvých desať mesiacov tohto roka Mecom vyprodukoval zisk 58,425 milióna korún pri obrate 1,487 miliardy korún.

Vývoj výnosov mäsokombinátu (tis. Sk)

1999 2000 2001 2002
Celkové výnosy 1 250 527 1 457 750 1 855 468 1 986 952
-- z toho tržby z predaja (tis. Sk) 1 139 410 1 380 284 1 742 323 1 866 173


Zdroj: Mecom, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. október 2024 00:12