StoryEditor

Veterinári skúmajú 226 uhynutých vtákov

26.02.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR
Do Štátneho veterinárneho ústavu vo Zvolene od piatku priviezli na skúmanie 226 vzoriek uhynutých vtákov v súvislosti s možným podozrením na vtáčiu chrípku. Testy mali byť ukončené včera večer.

Do Štátneho veterinárneho ústavu vo Zvolene od piatku priviezli na skúmanie 226 vzoriek uhynutých vtákov v súvislosti s možným podozrením na vtáčiu chrípku. Testy mali byť ukončené včera večer. Zatiaľ sa nepotvrdil žiadny ďalší pozitívny nález infikovania nebezpečným vírusom H5N1. Potvrdila to hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva SR Katarína Czajliková. Na Slovensku sa potvrdil výskyt vtáčej chrípky v prípade dvoch vzoriek u voľne žijúcich vtákov. Ide o uhynutého potápača bieleho z areálu Slovnaftu v Bratislave -- Vlčom hrdle a sokola sťahovavého z Chránenej krajinnej oblasti Dunajské Luhy pri Gabčíkove. V okolí miesta nálezu oboch vtákov okamžite po zistení podozrenia na prítomnosť vírusu vyhlásili za ochranné alebo dozorné pásma, v ktorých platia sprísnené bezpečnostné podmienky. Očkovanie hydiny na Slovensku v súvislosti s výskytom vírusu vtáčej chrípky nie je podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona aktuálne, a ani sa neplánuje. Ako zdôraznil vo včerajšej diskusnej relácii TV Markíza Na telo, dôležitá je predovšetkým prevencia. "Všetko voľne žijúce vtáctvo môže byť potenciálne vírusom ohrozené, preto je nutné brať opatrenia vážne." Podľa prorektora Trnavskej univerzity profesora Alexandra Sabóa sa netreba obávať, že by bol vírus nebezpečný pre človeka, aj keď nevylúčil, že isté riziko pandémie existuje. Podľa neho sa síce v Ázii ľudia nakazili a aj podľahli, ide však o veľmi malé promile a poukázal pri tom aj na rozdielne ekologické podmienky krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podohospodarstvo, menuAlias = podohospodarstvo, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 15:07