StoryEditor

Poistenie aj v duchu "plať ako žiješ"

07.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

V celosvetovom poisťovníctve dôjde v nasledujúcich 15 rokoch k sérii transformácií, ktoré vytvoria zásadne odlišný súbor produktov, služieb a podnikových procesov. Vyplýva to z globálnej štúdie IBM.
Na trhu sa podľa štúdie objaví celý rad čiastočne alebo úplne virtuálnych spoločností, ktoré budú schopné uspokojiť potreby spotrebiteľov a firiem. Koncoví zákazníci budú mať podľa výsledkov štúdie záujem o lepšiu úroveň služieb a vyššie pohodlie a budú dávať prednosť poisťovateľom, ktorí konzistentne spĺňajú ich očakávania.
Poistné produkty budú prispôsobiteľné, čo znamená, že umožnia poisťovateľom priblížiť ich produkty interakciou v reálnom čase prostredníctvom senzorových sietí a rozumných predpisov na ochranu osobných údajov. Predpisy a štandardy na ochranu spotrebiteľov a firiem sa budú koordinovať vo všetkých zemepisných oblastiach.
"Pri výpočtoch nákladov na krytie konkrétneho rizika sa budú využívať pomerne lacné senzory, ktoré budú prepojené s internetom ďalšej generácie. Dáta získané z týchto senzorov budú podporovať výpočty rizík v reálnom čase a na základe skutočných rizík budú priebežne vykazovať poistné náklady na životné aj majetkové poistky," uvádza štúdia.
Podobná technológia bude podporovať tiež mnoho produktov súvisiacich s poistnou lehotou, napríklad tzv. just-in-time poistenie, kde každý krok cesty predstavuje iné riziko, napríklad cesta autom na stanicu, cesta vlakom do mesta či cesta zo stanice do práce. Pri modeloch poistenia "plať ako žiješ" by zákazník získal celkovo nižšie poistné výmenou za informácie o miestach, kde sa v určitom dennom čase nachádza. A v duchu aktívnej správy rizík by rovnaká sieť senzorov mohla tiež poskytovať praktické informácie, napríklad ako sa vyhnúť zápche na diaľnici, ktoré by boli zákazníkom podávané prostredníctvom autorádia, telefónu alebo e-mailu.
Štúdia upozorňuje, že dlho udržované štandardy poisťovníctva sa čoskoro dostanú do bodu klesajúcej návratnosti, keď nebudú môcť zabezpečiť trvalú hodnotu. Štúdia poskytuje nový pohľad na výzvy, s ktorými sa poisťovne budú musieť vyrovnať v roku 2020, a tiež načrtáva stratégie úspešných inovácií. Scenáre budúceho vývoja využívajú nové technológie súčasnosti a technológie očakávané v blízkej budúcnosti. Viac než rok ju spracúval IBM Institute for Business Value (IBV).
Spoločnosť IBM je najväčšia firma v oblasti informačných technológií na svete, ktorá sa už 80 rokov angažuje v inováciách podnikovej infraštruktúry.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/poistenie, menuAlias = poistenie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 23:56