StoryEditor

Zmes talianskej, maďarskej, českej, balkánskej a židovskej kuchyne

31.05.2005, 00:00

Hoci sa u nás za tradičné rakúske jedlo považuje dobre známy Wiener Schnitzel, je isté, že rakúska kuchyňa toho môže ponúknuť oveľa viac. Jej dnešnú podobu formovali dva pramene. Na jednej strane historický a na druhej strane multikultúrny. Obidva spolu veľmi úzko súvisia.
Rakúsko-uhorská, neskôr rakúska monarchia pokrývala v minulých storočiach veľkú časť európskeho kontinentu a v rámci svojich hraníc združovala územia desiatok dnes už samostatných a svojprávnych krajín vrátane niekoľkých zámorských kolónií. Tento multikultúrny rozmer zahŕňal rozličné kultúry, čo sa zákonite prejavilo vo všetkých sférach života mocnárstva, a teda aj v ich kuchyni.
Rakúska kuchyňa má preto v rámci Európy jedinečné postavenie. Je zmesou talianskej, maďarskej, českej, balkánskej, ba dokonca aj židovskej kuchyne, ktorá sa prelína s prapôvodnou domácou kuchyňou často nazývanou Hausmannskost.
Prvá rakúska kuchárska kniha bola označená osobitným pojmom Viedenská kuchyňa a vzhľadom na to, že Viedeň bola sídlom panovníka, našli sa v nej aj klasické francúzske recepty. Pôvodnú viedenskú kuchyňu tvorili predovšetkým hovädzie a bravčové mäsá doplnené zeleninou a dovezenými exotickými plodmi a múčne jedlá. Rakúski roľníci a vinári zas v kuchyni využívali dopestovanú zeleninu, hlavne špargľu, karfiol, šalát, fazuľu, a tiež domáce ovocie, zemiaky, sladkovodné ryby, teľacie mäso a slaninu.
Rakúsko je krajina, ktorá dodnes kladie veľký dôraz na chutné jedlo. Vzťah k tejto tradícií spôsobil, že sa Rakúsku dlho vyhýbal boom fastfoodov. Naopak, svoje miesto tu stále nachádzajú tradičné rodinné krčmičky ponúkajúce typické jedlá jednoduchých ľudí, ako kapustový či kyslý zemiakový šalát s cibuľou, ryby či špeciálne malé krvavničky pripomínajúce naše fašírky. Samozrejme, nikdy nesmie chýbať dobré víno, tradičný nealkoholický nápoj z hrozna či kvetov bazy a domáce pečivo.
Rakúska tradičná kuchyňa využíva víno aj na prípravu rizlingovej polievky, do ktorej sa okrem samotného vína pridáva tvaroh, jogurt, vanilka a škorica. Sladké múčniky domáce gazdinky obohacujú dopestovaným sezónnym ovocím.
Oblasť Dolného Rakúska, špeciálne Wachau, je bohatá na marhuľové stromy a tomu je podriadená aj jej sezónna kuchyňa, ponúkajúca plnené marhuľové knedle, marhuľové koláče či palacinky s marhuľovým džemom. V čase zberu marhúľ sa tam každoročne koná tzv. marhuľový festival, ktorý je oslavou tohto typického letného ovocia. Z marhúľ miestni vinári dokonca robia aj ľahké marhuľové víno s veľmi nízkym obsahom alkoholu.
Okrem krčmičiek s tradičnou ponukou jedál má Rakúsko širokú sieť reštaurácií, ponúkajúcich rozličné už zdomácnené jedlá európskej kuchyne. Popri tradičných ťažkých mäsových vývaroch tu majú svoje miesto aj jemné krémové zeleninové polievky, napríklad špargľová alebo zelerová. Niektoré z nich sa pripravujú aj na studeno a podávajú sa ako predjedlá. Veľmi chutná je polievka z listov cesnaku medvedieho, ktorý v jarnom období vo veľkom množstve rastie aj v našich lesoch. Táto bylinka obsahuje veľké množstvo vitamínov a spôsob prípravy polievky je podobný ako pri špenátovej.
Okrem ťažkých vyprážaných rezňov ponúka dnešná rakúska kuchyňa široký výber grilovaných či pečených rýb, bravčového a hovädzieho mäsa a diviny s delikátnymi omáčkami a zeleninovými prílohami. Neodmysliteľnú súčasť tejto kuchyne tvoria pekárske výrobky, predovšetkým celozrnné a tmavé chleby a tradičné biele žemle.
Pravé jedlá panovníkov rakúskej monarchie možno ochutnať v zámockých či hradných značkových reštauráciách, hoci aj hneď za hranicami na cisárskom zámku Niederweiden, ktorý je neďaleko zámku Hof. Slávnostný obed tvorí menu štyroch chodov, kde sa kombinujú klasické jedlá a barokové recepty náročné na prípravu. Predjedlom sú plnené riečne raky, husacia pečeň plnená mandľami, poliata vlastnou šťavou, losos s prepeličím vajcom a pikantnou omáčkou, slimáky obalené slaninou v lístkovom ceste a figy v jemnej šunke. Nasleduje číry vývar s jemnou zeleninou a pečivom a portské víno. Hlavné jedlá sú špeciality z rýb, hydiny a diviny doplnené o huby a sezónnu zeleninu. Dezertom sú koktaily z alkoholu a ovocnej šťavy a kvalitný medzinárodný výber syrov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/predstavujeme-vam, menuAlias = predstavujeme-vam, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. december 2025 03:29