StoryEditor

"Aktívne prispievame k formovaniu európskej i svetovej politiky"

11.12.2006, 23:00

Slovensko-poľské vzťahy sú príkladom spolupráce spojencov, susedov a rešpektujúcich sa priateľov - asi takto by som mohol v stručnosti charakterizovať našu susedskú spoluprácu. Je to nielen výsledok dialógu politických elít našich krajín, ale čoraz viac sa o to pričiňujú aj spontánne a tradičné priateľské väzby medzi našimi občanmi.

Spojenci a partneri
Poľská republika patrí medzi kľúčových partnerov Slovenskej republiky v medzinárodných organizáciách, ktorých sme členmi. Máme napokon aj dostatočný register spoločných záujmov, ktoré hodláme presadzovať v širších integračných zoskupeniach. Či v Severoatlantickej aliancii, či v Európskej únii sa totiž denno-denne vŕšia problémy, na ktorých optimálnom riešení sme zainteresovaní rovnako, ako ďalší naši spojenci a partneri. Pokiaľ nám teda členstvo v EÚ a NATO dlhodobo poskytuje možnosti ovplyvniť svojimi postojmi aj celosvetové dianie, považujem za prirodzené zároveň tam presadzovať aj naše vlastné národno-štátne záujmy. Slovensko, ale aj Poľsko dnes nie sú už len pasívnymi členmi nadnárodných inštitúcií, ale naopak aktívne prispievajú k formovaniu európskej i svetovej politiky. Myslím si, že práve pri presadzovaní našich záujmov popri veľmociach ako sú Nemecko, Francúzsko a Británia môžeme využívať naše spoločné regionálne zoskupenie Vyšehradskej štvorky.

Príklady spolupráce
Stredoeurópske krajiny sú dnes označované aj za akýsi "hnací motor" novej Európy a ja sám preferujem spoločný postup v riešení tých otázok, v ktorých si je Slovensko s Poľskom, ale aj s Českom a Maďarskom blízke. Ako príklad dobrej spolupráce v rámci EÚ môžem uviesť krajiny BENELUXu, ale aj Pobaltskú trojku. V budúcnosti môžeme očakávať regionálnu spoluprácu štátov Balkánu a častokrát zaujali spoločné stanoviská aj severské štáty EÚ.
V súčasnosti je úroveň a intenzita našej spolupráce uspokojivá, aj keď samozrejme vždy bude čo zlepšovať v záujme a v prospech občanov oboch našich krajín. Potvrdili sme si to s pánom prezidentom Lechom Kaczynským aj pri našom nedávnom stretnutí v rámci summitu krajín Vyšehradskej štvorky v českých Lánoch.

Zaujímavý poľský trh
Veľmi pozitívne vnímam dynamický rast vzájomnej obchodnej výmeny medzi našimi krajinami. Poľsko je pre Slovensko tradičným a významným obchodným partnerom, ktorý sa umiestňuje v strede prvej desiatky nášho exportu aj importu. Za posledných šesť rokov sa podarilo obchodný obrat s Poľskom viac ako strojnásobiť. Celkový obrat zahraničného obchodu s Poľskom v minulom roku presiahol úroveň 100 miliárd korún. Poľsko predstavuje potenciálny trh pre našich výrobcov, na ktorom žije takmer 40 mil. obyvateľov. Pri zachvaní dynamiky súčasného vývoja je otázkou približne 2-3 rokov, kým sa Poľsko stane 3. najdôležitejším obchodným partnerom Slovenskej republiky po Nemecku a Česku.
Pre ďalší rozvoj obchodnej spolupráce a tiež pre rozvoj obojstranného cestovného ruchu zostáva nutnou podmienkou dobudovanie a  skvalitnenie dopravnej infraštruktúry, prednostne v pohraničných regiónoch. Mala by to byť do najbližšej budúcnosti jednoznačná hospodárska priorita našich vlád.

Vzájomná náklonnosť predurčuje
Obe naše krajiny sú dnes lákavou destináciou pre veľké zahraničné investície, ktoré prispievajú k zvyšovaniu rastu ekonomiky a potláčaniu nezamestnanosti. Vzájomná konkurencia a zdravá rivalita pri hľadaní zahraničných investorov prispieva k dynamike hospodárstva na obidvoch stranách slovensko-poľskej hranice. Dokonca v niektorých oblastiach, ako napr. v automobilovom priemysle sa úspešne rozvíja cezhraničná spolupráca oživujúca sieť subdodávateľských firiem.
Rokmi rozvíjaná príkladná vzájomná slovensko-poľská náklonnosť nás predurčuje k takejto spolupráci aj do budúcnosti. Rozvinula sa vďaka spoločným historickým skúsenostiam, kultúrnym zväzkom a tradíciám, či najobyčajnejšej ľudskej spolupatričnosti.
O mojej osobnej priazni voči Poľsku nemusíte pochybovať, je to ozaj srdečná a celoživotná záležitosť. Môj dobrý vzťah k  Poľsku má dlhú históriu, ktorá sa začala ešte za mojich študentských čias. Ale aj spolupráca s poľskými politickými predstaviteľmi v minulosti aj dnes mi na základe blízkosti jazykov a kultúry našich národov umožňovala a umožňuje ľahšie hľadať vzájomné východiská. Verím, že aj so súčasnou politickou garnitúrou nadviažeme na takéto dobré vzťahy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:49