StoryEditor

Popradské biznis centrum s päťhviezdičkovým hotelom

12.05.2006, 00:00

V jednej z najlukratívnejších častí Popradu, ktorá doposiaľ ležala ladom, by malo vyrásť do troch rokov biznis centrum. Pozemky v širšom centre mesta kúpila od samosprávy za 70 miliónov korún minulý rok bratislavská spoločnosť BZ Group, ktorá sa tu rozhodla vybudovať administratívno-obchodný a obytný komplex so zastavanou plochou 20-tisíc štvorcových metrov. Jeho súčasťou bude aj päťhviezdičkový hotel so stopäťdesiatimi izbami, čo bola jedna z podmienok samosprávy, keďže podobný v Poprade zatiaľ nie je. Obytná časť centra poskytne stovku dvoj-, troj- a štvorizbových bytov. Celkové stavebné náklady odhaduje investor na 2,5 miliardy korún. So začatím výstavby sa počíta ešte tento rok.
"Pre Poprad sme sa rozhodli preto, že je popri Košiciach a Prešove najdôležitejšou metropolou východu Slovenska, ale i vstupnou bránou a zázemím pre rozvoj turistického ruchu, hovorí Dávid Bořuta, manažér spoločnosti BZ Group, ktorá sa doposiaľ sústreďovala na investovanie do obchodných, kancelárskych a bytových objektov najmä v Bratislave. Pochvaľuje si spoluprácu s mestom. Samospráva podľa neho na projekte participuje veľmi efektívnou komunikáciou pri plánovaní a vybavovaní povolení. "Som rád, že sme našli investora, ktorý chce oživiť práve toto územie. Začínam naozaj veriť, že táto časť mesta sa stane veľmi reprezentatívnou," uvádza popradský primátor Anton Danko. S investíciou do biznis centra úzko súvisí aj riešenie dopravy priľahlého územia, pretože do projektu je zahrnutý aj malý kruhový objazd. Po dostavbe diaľnice by mal spolu s ďalšími dvoma kruhovými objazdmi výrazne odľahčiť celý dopravný systém mesta.
Investičný rozmach v Poprade naberá v poslednom období obrátky. Po vlaňajšom dokončení obchodno-zábavného centra Max chystá samospráva pre veľký záujem investorov rozširovanie priemyselného parku a rozsiahle investovanie do mestského majetku. Na tento rok schválila vyrovnaný rozpočet 942 miliónov korún, čo je doposiaľ najviac v histórii mesta. Takmer tretinu z neho chce použiť na investície. Najviac, 127 miliónov, na dostavbu viacúčelovej haly, ktorá by mala byť už tento rok hotová. Na humanizáciu a revitalizáciu popradských sídlisk vynaloží 25 miliónov korún, ďalšie kapitálové prostriedky použije na opravy škôl, priemyselný park, na rekonštrukciu centra mestskej časti Matejovce a budovanie dopravnej infraštruktúry. Nové biznis centrum sa tak stane dôstojným priestorom nielen pre 150-tisíc obyvateľov popradskej spádovej oblasti, ale i pre nových investorov, prichádzajúcich do miestneho priemyselného parku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 10:06