StoryEditor

Havárie striech stále hrozia

19.03.2007, 23:00

Kvalita práce. Je vinný za padajúce strechy človek alebo príroda?

Ešte si pamätáme ten pocit pochybností, vyvolávajúci mnohé otázky, na ktoré sme hneď vedeli odpoveď. Pocit istoty však nahlodávala pochybnosť. Čo ak? Všetci, ktorí sa zaoberáme stavbou striech, máme ešte ten pocit z minulej zimy živo v pamäti. Koľkokrát sme si kládli otázku, či nie je možné, aby sa niečo stalo, či som neurobil fatálnu chybu v tom alebo inom projekte? Čo sa stane, ak ešte pripadne snehu a potom do toho naprší? Nemal by som upozorniť investora, že by bolo dobré strechu odľahčiť?

Sneh roztopil problém
Médiami rezonovali hrôzostrašné správy o ďalších haváriách, dokresľované názormi odborníkov na všetko -- od globálneho otepľovania, cez katastrofické (storočné) snehové nádielky až po túžbu kontroly všetkých striech, najlepšie hasičmi a policajtmi. A potom prišlo oteplenie, čoraz silnejšie slnečné lúče neúnavne likvidovali snehovú nádielku a so snehom sa pomaly vytrácal aj problém nestabilných a nebezpečných striech. Odporúčania Cechu strechárov Slovenska upadli do zabudnutia.

Zvíťazila cena
Investori a objednávatelia, ktorí ešte pred pár týždňami zúfalo pobehovali po všetkých svojich objektoch a dávali vypracúvať rôzne odborné posudky u odborne spôsobilých osôb, sú opäť vo svojom živle. Pri nových projektoch znova tlačia cenu čo najnižšie s jasným odkazom pre budúceho víťaza -- musíš byť najlacnejší. Čo na tom, že pod týmto tlakom a v snahe získať zákazku sa bude šetriť pri návrhu i realizácii, použijú sa lacnejšie (rozumej menej kvalitné) materiály, konštrukcia sa zjednoduší a niekde sa možno aj uberie z normového zaťaženia. Najlacnejší víťazí.
Aj takto vnímame udalosti posledných mesiacov. Znovu a znovu sa ubezpečujeme, že naše postupy sú správne, porovnávame a pátrame po príčinách havárie tej či onej konštrukcie. Konzultujeme s kolegami, odborníkmi, projektantmi aj realizátormi. Sledujeme štatistiky havárií a tiež ich príčiny. Za posledné mesiace sa na túto tému popísalo množstvo papiera, situácia sa upokojila a môžeme hovoriť o príčinách.

Snehové normy neboli prekročené
Zima aj s nádielkou snehu, tak ako sme ju zažili minulý rok, zodpovedá klimatickým podmienkam typickým pre našu zemepisnú šírku. Bola síce výnimočnejšia tým, že počas takmer piatich mesiacov studený vzduch neumožnil roztopenie snehu a novými zrážkami pribúdali na strechách ďalšie a ďalšie kilá, či správne kilonewtony. Sneh, ktorý napadol v novembri a decembri, sa na mnohých miestach udržal na strechách až do konca marca.
Na tieto podmienky sú vypracované a aktualizované mapy snehových oblastí. Možno konštatovať, že normové zaťaženia snehom uvažované v odporúčaných výpočtových postupoch, či už podľa noriem STN alebo EUROKÓDU, neboli v skutočnosti prekročené.

Nekvalitná montáž
Zo štatistického sledovania určitých typov konštrukcií vyplýva, že k haváriám nosných konštrukcií striech dochádza približne v 8 % z dôvodu nesprávneho návrhu, resp. fatálnej chyby projektanta. Dvanásť percent havárií je štatisticky spôsobených nekvalitným výrobkom nosnej konštrukcie alebo jeho časti. Až 80 % všetkých havárií je spôsobených nekvalitnou a nesprávnou montážou, ktorá nerešpektovala technologické postupy výrobcu pre montáž konštrukcie.
Dôležitou príčinou havárií strešných konštrukcií je ich zanedbaná údržba. Nesprávne fungujúce strechy z dôvodu stavebno-fyzikálnych procesov, ktoré v nich prebiehajú, odštartujú odpočítavanie časovanej bomby. V strešnom plášti sa hromadí vlhkosť, znižuje jeho tepelnotechnické vlastnosti, čo v ešte väčšej miere akceleruje znehodnocovanie materiálov v súvrství. Následná korózia materiálu alebo, v prípade dreva, hniloba, spúšťa proces znižovania únosnosti konštrukcie. Ak sa tieto procesy počas životnosti a v rámci údržby nezachytia, je len otázkou času, kedy dôjde k havárii a v akom rozsahu. Je pochopiteľné, že v zimnej sezóne, keď zaťaženie konštrukcie výrazne narastie v dôsledku zaťaženia snehom, v mnohých prípadoch dochádza práve vtedy ku kolapsu. Dôslednou údržbou a preventívnymi periodickými prehliadkami by sa dalo všetkým haváriám zabrániť. Kolapsu každej konštrukcie spravidla predchádzajú poruchy, ktoré sú viditeľné. Ide o zvýšené deformácie -- priehyby, posuny, postupné strácanie stability. Tieto deformácie sa prejavujú trhlinami, ktorých vývoj je potrebné sledovať a včas urobiť sanačné opatrenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 19:28