StoryEditor

Polovica spoločností ešte stále nemá zavedený systém talent manažmentu

21.06.2006, 00:00

Na Slovensku je 48 percent spoločností presvedčených, že ich oddelenie ľudských zdrojov (ĽZ) je strategickým partnerom. Je však celkom zaujímavé odhaliť, čo si ktorá spoločnosť pod pojmom strategický partner predstavuje. Päťdesiat percent spoločností ešte stále nemá zavedený systém talent manažmentu. Komplexný systém talent manažmentu, ako aj plánovanie nástupníctva, patria medzi oblasti s menšou prioritou pre samotných riaditeľov oddelení ĽZ v porovnaní s oblasťami ako hodnotenie a odmeňovanie a udržanie si zamestnancov. Dvadsať percent spoločností vôbec nevyhodnocuje prínos oddelení ľudských zdrojov. Tieto fakty v kombinácii s vyjadreniami slovenských personalistov potvrdzujú, že je na čom pracovať.

Témy konferencie
Mnohé oddelenia ĽZ už prechádzajú fázou transfomácie, preto je nevyhnutné poznať efektívny operačný model pre ĽZ, vedieť, ako vedome riadiť zmenu v spoločnostiach, dokázať optimalizovať procesy, ktorým sa ĽZ venujú. Aby manažment ľudských zdrojov bol považovaný za rovnocenných partnerov pre strategický dialóg, je nevyhnutné poznať prínos tohto oddelenia a vedieť tento prínos vyjadriť v konkrétnych hodnotách prostredníctvom balanced scorecards. Toto je hrubý náčrt oblastí a tém, ktoré dostali priestor na rokovaní konferenci "Strategické perspektívy riadenia ľudských zdrojov na Slovensku".
Slovensko sa z hľadiska trhu práce dostáva do takzvanej sivej zóny. Do tejto zóny patria krajiny, kde najviac talentovaných odborníkov odchádza za prácou do "atraktívnejších" krajín. Zatiaľ je tento úbytok v medziach únosnosti, je to však iba otázkou času, kedy túto hranicu prekročíme. Slovensko môže veľmi rýchlo pocítiť nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, a tak sa budeme musieť postarať o prísun kvalifikovaných ľudí, pre ktorých je pracovať na Slovensku zaujímavé. Ak chcú byť slovenské spoločnosti atraktívnymi zamestnávateľmi a konkurovať západnej Európe, musia zamestnancom ponúknuť viac ako iba pracovnú pozíciu. Ľudia hľadajú zaujímavú motiváciu, sebarealizáciu, možnosti rozvoja a rastu. Na druhej strane sa môže veľmi ľahko stať, že aj napriek všetkým výhodám a investíciám zamestnanci odídu, čo je finančne veľmi zaťažujúce pre všetky spoločnosti. A aj tieto hrozby a pesimistické prognózy sú dôvodom na otvorenie dialógu ICMF so slovenskými spoločnosťami na tému Strategické perspektívy riadenia ľudských zdrojov.

Zahraničné skúsenosti
Intenzívna komunikácia a častá spolupráca s poprednými odborníkmi v oblasti ľudských zdrojov potvrdila naše predpoklady o nedostatku priestoru na zdieľanie skúseností a odovzdávanie vedomostí v oblasti ľudských zdrojov na Slovensku. Naším cieľom pri organizovaní konferencie bolo ponúknuť nadštandardnú kvalitu stretnutia, zaujímavé prezentácie, vytvoriť interaktívny priestor pre spoločnú tvorbu nových a efektívnych riešení aktuálnej situácie.
Spoločnosť ICMF sa venuje oblasti manažmentu ľudského kapitálu. Naše vedomosti a skúsenosti z Európy a Blízkeho východu prinášame na Slovensko, kde máme v úmysle podeliť sa o všetky svoje poznatky a implementovať ich. Naše odhodlanie je podporené poznaním situácie na Slovensku. Výzvy a problémy, ktorým musia manažéri ľudských zdrojov dennodenne čeliť poznáme a máme skúsenosti s ich riešením. Naše skúsenosti z krajín, ktoré patria medzi lídrov v HR, chceme využiť v prospech rozvoja ľudských zdrojov na Slovensku. (mn)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 17:57