StoryEditor

Výber ľudí nechajme na odborníkov

12.04.2006, 00:00

Skúste si položiť otázku: "Kde chcete byť s firmou o 10 rokov?" Bohužiaľ, len veľmi málo firiem si túto otázku dokáže položiť v správnom čase a keď áno, obvykle sa im nepodarí zvážiť konkurenčné prostredie, ale ani vývojové trendy v oblasti ich pôsobenia.
Preto je nevyhnutné pomyslieť na vývoj a stratégiu spoločnosti z dlhodobého hľadiska, medzinárodného prostredia a toľko spomínaného prostredia Európskej únie. V prvom rade je potrebné sústrediť sa na koncepčnosť a kvalitu z pohľadu perspektívy a dlhodobého pôsobenia na trhu regionálnom, národnom i nadnárodnom. Potrebu kvalitného vzdelávania a personálneho servisu už veľa firiem ocenilo a zistilo, že obmedzovanie prostriedkov na kvalitné vzdelávanie a investícia do ľudského potenciálu, ktoré sú pre firmu najcennejšie, ušetrí firmám peniaze iba z krátkodobého hľadiska. Najhorší možný variant je strata kľúčových zákazníkov, ako spätná väzba na nekvalitné poskytovanie služieb a servisu.
Veľkou výhodou, a v súčasnosti pre nás i prioritou, je pôsobnosť na medzinárodnom trhu. Je to devíza, ktorú firmy oceňujú, prepojenie medzinárodných skúseností začína byť čoraz potrebnejšie.
Správny manažment je rozhodujúcim predpokladom jej úspechu. Každá spoločnosť má iné očakávania, čo sa týka vlastností svojho manažmentu. Vyhľadať správneho manažéra na konkrétnu pozíciu vyžaduje vysokú profesionalitu pri výbere a hodnotení kandidátov. Záťažový bod každej spoločnosti, ktorá hľadá z najrôznejších dôvodov nového člena manažmentu je, že tieto spoločnosti obvykle pôsobia v úplne inej oblasti, než je práve výber spolupracovníkov. Pokiaľ si spoločnosť vyhľadáva zamestnancov sama, nemá k dispozícii vhodné nástroje, alebo nemá možnosť investovať do výberu dosť času. Spolupráca s personálnou a vzdelávacou spoločnosťou im môže ušetriť náklady vznikajúce s obsadením pozície stredného a vyššieho manažmentu "nesprávnou osobou".
Metóda "aktívny deň" (AD) je forma výberového konania, ktorá vyselektuje skutočne vhodných kandidátov na danú pozíciu. Ako už naznačuje názov, ide o celodennú akciu, ktorá je naplnená aktívnymi prvkami z prostredia, v ktorom sa daný kandidát bude skutočne pohybovať a musí riešiť situácie, ktorým sa v reálnom svete "pracovného zaradenia" nevyhne. Pomocou jednotlivých zadaní sa zisťujú požadované schopnosti účastníkov, ako napr. schopnosť komunikácie, schopnosť vedúcej úlohy, samoorganizačné schopnosti, sociálne správanie, schopnosť znášať pracovnú záťaž atď. Rôzne modelové situácie plnia kandidáti samostatne, alebo v skupinách a ich náročnosť je predurčená tak, že sa v priebehu dňa stupňuje. Ihneď po ukončení aktívneho dňa tím štyroch profesionálnych assessorov hodnotí výsledky účastníkov formou riadenej diskusie. Pravidlá nedovoľujú výmenu názorov o kandidátoch v priebehu AD, eliminuje sa tým riziko vzájomného ovplyvňovania.
"Len správni ľudia na správnych miestach sú prínosom pre spoločnosť, pre ktorú pracujú. Pri výbere je takisto potrebné zohľadniť, aby vybraný kandidát vyhovoval nielen súčasným požiadavkám obsadzovaného pracovného miesta, ale aby mal i dostatočné predpoklady na plnenie budúcich úloh.
Iba človek, ktorý má možnosť sebarealizácie, pracuje s plným nasadením a nepozerá sa na svoje zamestnanie ako na nevyhnutnú potrebu!

Dir. P. Uzel, Generalmanager A.I.P.
Consulting International
www.aipconsult.com
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 16:40