StoryEditor

Imidž investičného raja si udržíme

Investičný boom firiem na Slovensku sa zďaleka neskončil, ale bude pokračovať aj tento rok. Dáva to tušiť množstvo projektov ohlasovaných počas uplynulých dvanástich mesiacov. Správy o príchode nových investoroch boli takmer na dennom poriadku. Celkovo ich bolo viac ako sto.
Približne toľko nových investorov teda začne v roku 2007 podnikať, alebo aspoň stavať závody či servisné strediská. To by malo zaručiť, že zamestnanosť bude pokračovať v raste aspoň tak rýchlo ako tento rok. Ak sa tempo zachová, na konci budúceho roka bude na Slovensku pracovať o päťdesiattisíc ľudí viac ako dnes. A to po očistení od prirodzeného úbytku pracovných miest vo firmách, ktoré neexpandujú.
Hoci investori sa tešia daňovým prázdninám, štátna pokladnica naprázdno neobíde. Päťdesiattisíc nových zamestnancov pri priemernej mzde odvedie štátu na dani z príjmu mesačne zhruba 85 miliónov. Po odpracovaní kompletného roka by to bola viac ako miliarda. Investori navyše zaplatia dane z nehnuteľností samosprávam.
Prvou spoločnosťou, ktorá tento rok ohlásila investičné plány, bola firma PRP, keď 17. januára oznámila, že vo Veľkom Krtíši plánuje postaviť novú halu a technológie na spracovanie dreva za viac ako 80 miliónov. Investor vzápätí vypísal výberové konanie na dodávateľa stavebných prác.
Posledná tohtoročná správa o novom investorovi prišla koncom novembra z Prešova. V metropole Šariša spoločnosť Multi Development postaví za 26 miliónov eur (936 mil. Sk) trojpodlačné nákupné centrum približne so stovkou obchodov. Táto investícia je príkladom projektov, ktoré nesmerujú už len do výroby, ale aj do služieb.

Ohlásená naj...
...väčšia investícia
Na jar írsky Ballymore Properties začal v Bratislave stavať novú mestskú štvrť Eurovea na ľavom brehu Dunaja za 250 miliónov eur, čo je pri dnešnom kurze asi deväť miliárd korún.

...kurióznejšia investícia
Ruský Technomed Service v novembri oznámil, že v Kežmarku bude vyrábať farmaceutický prípravok z mlieča jeseterov. Takmer dve tretiny zamestnancov budú mať vysokoškolské vzdelanie.

...dôležitejšia investícia
Japonské Sony postaví v Nitre závod na výrobu televízorov s plochými LCD obrazovkami. Vytvorí tritisíc pracovných miest, z ktorých polovicu presunie zo závodu v Trnave. Fabrika v Nitre začne vyrábať v septembri 2007.

...väčšia pridaná hodnota investora
Čínske Lenovo v apríli oznámilo, že v Bratislave otvorí prevádzkové a servisné stredisko. V tom čase u nás tretí najväčší výrobca počítačov na svete zamestnával 70 zamestnancov, dnes preň pracuje už štyristo Slovákov.

Prílev priamych zahraničných investícií (v mld. Sk)
1999 18
2000 81
2001 57
2002 81
2003 33
2004 26
2005 20
2006* 32
* odhad
Zdroj: SARIO, HN

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 04:53