StoryEditor

Nový druh mäsožravého dinosaura

19.04.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Pozostatky asi najväčšieho mäsožravého dinosaura, ktorý kedysi žil na Zemi, objavili argentínski a kanadskí vedci. Mapusaurus roseae narástol vraj až do veľkosti 12,5 metra, vážil približne päť ton a bol teda ešte väčší ako Tyrannosaurs rex a Gigantosaurus. Podľa Rodolfa Coriu z Paleontologického múzea v Plaza Huincul v Patagónii zaujímavosťou archeologického nálezu je najmä to, že vedci našli na jednom mieste stovky kostí tohto dinosaura, z čoho vyplýva, že tento druh žil v skupinách. Mäsožravý Tyrannosaurus rex bol však osamelým lovcom. Obdivovateľ dinosaurov a sponzor výskumu Don Less zdôraznil, že hromadný nález kostí vniesol nové poznatky do sociálneho správania týchto živočíchov, ktoré pred miliónmi rokov žili na Zemi.
Na porovnanie -- Gigantosaurus, ktorý je "bratrancom" Mapusaura, mal dve nohy a pahýľovité predné končatiny. Vážil asi šesť ton a meral niečo cez štyri metre. Rýchlosť jeho behu vraj nebola väčšia než 20 kilometrov za hodinu. Mapusaurus mal najdlhšiu holennú kosť v porovnaní s ostatnými mäsožravými dinosaurami, jeho hlava bola o niečo hlbšie nasadená na trup a bola o čosi ľahšia než hlava Gigantosaura.
Kosti dinosaurov našli síce už v roku 1995, ale až po dôkladnom výskume vedecký tím nedávno dospel k presvedčeniu, že ide o úplne nový druh dinosaurov. Mapusaurus mal v čeľusti veľmi ostré zuby a bol asi schopný uloviť aj najväčšieho bylinožravého dinosaura -- Argentinosaura, ktorý vážil 100 ton a mal výšku 40 metrov. Oba tieto druhy žili pred 100 miliónmi rokov.
Objav tohto nového druhu je jedným z najvýznamnejších za posledné roky, navyše väčšina z nich je lokalizovaná v Patagónii, južnom cípe Argentíny. Pomenovanie dinosaura vychádza z jazyka tamojšieho indiánskeho kmeňa Mapuche a znamená "zem". Druhá časť názvu -- roseae -- je odvodená z červenkastej farby pieskovca, v ktorom archeológovia našli fosílie kostí dinosaurov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 14:34