StoryEditor

Líder na trhu odpadového hospodárstva

23.06.2006, 00:00
Problematika zhodnocovania opotrebovaných pneumatík sa na Slovensku neriešila niekoľko desaťročí. Odborníci odhadujú, že toto obdobie za sebou zanechalo približne 100 000 ton environmentálnych záťaží vo forme rôznych skládok. Zmeny sa začali diať po roku 1993, kedy vláda Slovenskej republiky prijala prvý Program odpadového hospodárstva SR. Pokrýval aj problematiku zberu a zhodnocovania opotrebovaných pneumatík.

Problematika zhodnocovania opotrebovaných pneumatík sa na Slovensku neriešila niekoľko desaťročí. Odborníci odhadujú, že toto obdobie za sebou zanechalo približne 100 000 ton environmentálnych záťaží vo forme rôznych skládok. Zmeny sa začali diať po roku 1993, keď vláda Slovenskej republiky prijala prvý Program odpadového hospodárstva SR. Pokrýval aj problematiku zberu a zhodnocovania opotrebovaných pneumatík.
Významným medzníkom pre Slovensko bolo otvorenie závodu na spracovanie opotrebovaných pneumatík a gumy v Priemyselnom parku Kechnec. Spoločnosť V.O.D.S. Košice, ktorá tento závod prevádzkuje, tu ročne dokáže spracovať až 46 000 ton opotrebovaných pneumatík. Výstupným produktom bude kvalitný gumový granulát, ktorý budú pridávať do finálnych výrobkov -- gumových rohoží alebo liatych povrchov. Opotrebované pneumatiky tak nájdu nové uplatnenie na rôznych športoviskách, detských ihriskách, ale aj v priemyselnej sfére.
Závod na spracovanie opotrebovaných pneumatík a gumy využíva jeden z najmodernejších postupov -- dánsku technológiu ELDAN. Investície do nového závodu v prvej etape dosiahli 180 miliónov korún, v druhej etape sa plánuje 70 miliónov. Projekt spolufinancuje Európska únia.
Spustením prevádzky v Kechneci sa Slovensko stane sebestačným pri materiálovom zhodnocovaní opotrebovaných pneumatík. Nový závod V.O.D.S. zabezpečí minimálne 98-percentné materiálové zhodnotenie opotrebovaných pneumatík v krajine. To je v súlade s vládou schváleným Programom odpadového hospodárstva SR na roky 2006 -- 2010.
Spoločnosť V.O.D.S. Košice pôsobí na trhu odpadového hospodárstva vyše 16 rokov. Významným krokom pri zhodnocovaní opotrebovaných pneumatík bolo odkúpenie prevádzky EKO Beluša pri Púchove. Firma dokáže recyklovať aj nadrozmerné pneumatiky. Z hľadiska poskytovaných služieb sa považuje za lídra na trhu odpadového hospodárstva. Začiatkom júna t. r. spoločnosti V.O.D.S. udelili za prínos v starostlivosti o životné prostredie Cenu ministra životného prostredia SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 18:42