StoryEditor

Optimalizácie súdnej správy sa sudcovia boja

03.06.2003, 00:00
Hlavnou výhodou optimalizácie súdnej správy by malo byť zrýchlenie a skvalitnenie súdneho konania na Slovensku. Zmeny v počte a fungovaní súdov by sa však mali prejaviť aj na šetrení nákladov na ich prevádzku. Ministerstvo spravodlivosti v plánovanej reforme súdnej sústavy navrhlo zo súčasných 63 zrušiť 15 súdov.
  • Justícia podlieha ustavičným zmenám
  • Hlavnou výhodou optimalizácie súdnej správy by malo byť zrýchlenie a skvalitnenie súdneho konania na Slovensku. Zmeny v počte a fungovaní súdov by sa však mali prejaviť aj na šetrení nákladov na ich prevádzku. Ministerstvo spravodlivosti v plánovanej reforme súdnej sústavy navrhlo zo súčasných 63 zrušiť 15 súdov. Z toho by malo byť 13 okresných a dva krajské súdy v Trenčíne a Trnave. Po poslednom rokovaní koaličnej rady je ešte nejasný ďalší osud okresných súdov v Starej Ľubovni, Malackách a vo Veľkom Krtíši.
    Ak sa podarí dodržať termín prípravy a parlamentného schvaľovania optimalizácie súdov, ktorý si rezortné ministerstvo stanovilo, bude súdnu moc od 1. júla budúceho roka vykonávať 48 súdov, z toho 6 krajských, tzv. vyšších a 25 okresných, tzv. obvodných. Zo zvyšných 17 súdov budú vytvorené pobočky obvodných súdov. Súčasťou sústavy súdov aj naďalej ostane Najvyšší súd Slovenskej republiky. Okrem toho, že podľa kalkulácií ministerstva by sa mala zjednodušiť a zhospodárniť správa súdov, mal by sa posilniť aj priamy výkon funkcionárov súdov, ktorí sa v súčasnosti venujú viac administratíve ako súdnym úkonom. Takto by sa malo pre súdne rozhodovanie a personálne posilnenie prvostupňových súdov uvoľniť takmer 31 súdnych funkcionárov. Dotknuté súdy však už upozornili, že ak by mali byť niektorí sudcovia preradení na iné súdy mimo svojho doterajšieho pôsobiska, môžu stratiť záujem o ďalšie vykonávanie svojej funkcie. Podľa Lipšica by sa reorganizácia súdov inak nemala dotknúť dnešného počtu aktívnych sudcov.
    Optimalizáciu pripravila sekcia všeobecnej správy ministerstva spravodlivosti. Jej generálna riaditeľka Jana Dubovcová informovala, že ekonomické úspory optimalizácie nie sú prioritou. Združenie sudcov Slovenska (ZSS) však spochybnilo aj minimálne ekonomické úspory reorganizácie.
    Minister spravodlivosti Daniel Lipšic predpokladá, že personálne posilnenie zostávajúcich súdov sa priaznivo odrazí v špecializácii sudcov na jednotlivé okruhy práva, čo sa má prejaviť v kvalite a rýchlosti ich rozhodovania.
    Stavovské organizácie sudcov deklarovali, že sa reforme nebránia. Upozornili však, že nedostali priestor na odborné vyjadrenie ešte pred uzavretím politických dohôd v koalícii. Združenie varovalo, že realizáciou zmien v sústave súdov sa naruší ústavný princíp nepreložiteľnosti sudcu.
    Najvyšší súd SR v budúcnosti pravdepodobne príde o odvolaciu agendu. Odvolacími súdmi by mali byť len vyššie súdy. Najvyšší súd bude s menším, približne štvrtinovým počtom sudcov oproti dnešným 80 pôsobiť v oblasti mimoriadnych opravných prostriedkov a zjednocovania judikatúry. Dnešné krajské súdy by mali v perspektíve niekoľkých rokov postupne odovzdať agendu, ktorú v súčasnosti riešia ako prvostupňové súdy obvodným súdom. Vyšším súdom ostane rozhodovanie v prvej inštancii len v úzko špecifických právnych konaniach napríklad vo veci konkurzu. Všeobecné súdy prvého stupňa budú mať oproti dnešným širšiu územnú pôsobnosť. Ich správa sa rozdelí na štátnu a hospodársku. Nový model usporiadania bude musieť zo zákona rešpektovať aj prokuratúra, ktorá svojím usporiadaním kopíruje sústavu súdov.
    Kritériami na zrušenie súdov bola podľa generálnej riaditeľky sekcie všeobecnej správy Jany Dubovcovej ich efektívnosť v riešení prípadov a nápad podaní na počet obyvateľov za rok. Kým na niektorých súdoch zaznamenali neúmerný nárast podaní na jedného sudcu, iné, najmä malé súdy neboli dostatočne vyťažené. ZSS i Slovenskej únii nezávislého súdnictva chýbajú analýzy, ktoré by opodstatnenosť zmien potvrdili.
    Snaha ministerstva o zvýšenie kvality súdneho rozhodovania, a tým aj o posilnenie zodpovednosti za výkon funkcie sudcu, narazila na odmietanie sudcovského stavu. I keď Lipšic potvrdil, že platové náležitosti sudcov rušených súdov ostanú zachované aj po zmene ich pôsobiska a funkčného zaradenia, optimalizácia by mala výrazne zmeniť ich doterajšie pracovné podmienky, pôsobisko či systém práce.
    Plán optimalizácie súdnej sústavy:

    Najvyšší súd SR - Bratislava

    Vyššie súdy - Bratislava, Nitra, Žilina, B. Bystrica, Prešov, Košice

    Obvodný súd Bratislava I

    Obvodný súd Bratislava II (+ Senec)

    Obvodný súd Bratislava III (+ Pezinok)

    Obvodný súd Bratislava IV

    Pobočka Malacky (obvod Malacky)

    Pobočka Senica (obvod Senica, Skalica, Myjava)

    Obvodný súd Bratislava V

    Obvodný súd Trnava (+ Hlohovec, Piešťany)

    Obvodný súd Nitra ( + Zlaté Moravce) s pobočkami:

    Pobočka Galanta (obvod Galanta a Šaľa)

    Pobočka Levice

    Obvodný súd Nové Zámky

    Pobočka Komárno

    Pobočka Dunajská Streda

    Obvodný súd Prievidza

    Pobočka Topoľčany (obvod Topoľčany a obvod Partizánske)

    Obvodný súd Trenčín (+ Ilava, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto)

    Obvodný súd Žilina (+ Bytča, Kysucké Nové Mesto)

    Pobočka Považská Bystrica (obvod Považská Bystrica, Púchov)

    Pobočka Martin (obvod Martin, Turčianske Teplice)

    Pobočka Čadca (obvod Čadca)

    Obvodný súd Dolný Kubín (+ Námestovo, Tvrdošín)

    Obvodný súd Ružomberok (Liptovský Mikuláš)

    Obvodný súd Banská Bystrica

    Pobočka Zvolen (obvod pobočky Zvolen, Detva, Krupina)

    Pobočka Brezno

    Pobočka Žiar nad Hronom (obvod Žiar n/Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica)

    Obvodný súd Lučenec (Lučenec, Poltár)

    Pobočka Rimavská Sobota

    Pobočka Veľký Krtíš

    Obvodný súd Poprad (Poprad, Kežmarok,Stará Ľubovňa)

    Obvodný súd Prešov (Prešov, Sabinov)

    Obvodný súd Bardejov (Bardejov, Svidník, Stropkov)

    Obvodný súd Humenné (Humenné, Medzilaborce, Snina)

    Pobočka Vranov nad Topľou

    Obvodný súd Spišská Nová Ves (Spišská Nová Ves, Gelnica, Levoča)

    Obvodný súd Michalovce (Michalovce, Sobrance)

    Pobočka Trebišov

    Obvodný súd Rožňava (obvod Rožňava, Revúca)

    Obvodný súd Košice I (Košice I, Košice III)

    Obvodný súd Košice II (Košice II., Košice IV)

    Obvodný súd Košice - okolie

    Zdroj MS SR
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    14. máj 2024 10:39