StoryEditor

Mesto starých dobrých čias

29.06.2007, 00:00

Mesto plné sviatočnej atmosféry počas celého roku, stredoveké sídlo so zachovalými hradbami, meštianskymi domami i malebnými uličkami. To je Rothenburg ob der Tauber, ktorý každoročne priťahuje davy zahraničných turistov, najmä z Japonska.
Najväčší rozkvet mesto zažilo približne v roku 1400, po 30-ročnej vojne sa však stalo nie veľmi významným a hlavne chudobným vidieckym sídlom. Aj v dôsledku toho Rothenburg nemal na modernizáciu svojich budov v ďalšom období peniaze, a preto sa jeho tvár zachovala v takmer neporušenej pôvodnej podobe. V roku 1945 sa síce stalo terčom bombového náletu spojeneckých vojsk, vnútornú časť historického jadra však útok príliš nepoškodil. Vďaka darcom z celého sveta boli aj zničené časti východného starého mesta po vojne nanovo postavené.
Dnes sa môže popýšiť nielen vo svete ojedinelým múzeom Vianoc, ale aj zachovaným štvorcovým námestím s gotickou radnicou s vežou, radničnou vinárňou s umeleckými hodinami, niekoľkými kostolmi i múzeami či zdobenými kovanými vývesnými štítmi na domoch. Ale aj originálnou sladkou pochúťkou, pri ktorej tvarovaní a vymýšľaní mena sa tunajší obyvatelia kedysi dávno inšpirovali snehovými guľami.
www.rothenburg.de

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:32