StoryEditor

V lízingu zaostávame za Európou

07.11.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Lízingové spoločnosti, ktoré sú členmi Asociácie leasingových spoločností, uzatvorili v prvom polroku tohto roka vyše 47-tisíc nových zmlúv v celkovom objeme 36,377 miliardy korún v obstarávacích cenách bez dane z pridanej hodnoty. V medziročnom porovnaní sa objem zvýšil o 9,1 percenta.
"Dynamika rastu však bola nižšia," povedal generálny tajomník asociácie Marián Tibenský. Kým za prvých šesť mesiacov tohto roka sa objem zvýšil medziročne o viac než 3 miliardy korún, vlani predstavoval medziročný nárast 7,7 miliardy Sk. Z celkového objemu lízingových obchodov tvorili v prvom polroku 95,8 percenta hnuteľné veci, ktoré zaznamenali tiež miernejšie medziročné zvýšenie.
Autá
V rámci financovania hnuteľných predmetov boli osobné automobily opäť najviac financovaným predmetom a tvorili približne jednu tretinu trhu so sumou 11,233 miliardy korún. Napriek tomu, že osobné automobily sú najviac financovaným predmetom, ich podiel v komoditnej štruktúre nepretržite klesá. Druhú priečku obsadili nákladné vozidlá s objemom 8,259 miliardy Sk, a to vďaka rýchlejšiemu nárastu než to bolo pri strojoch a zariadeniach, ktoré sú treťou najväčšou zložkou trhu s objemom 8,166 miliardy Sk. Na štvrtej priečke boli úžitkové automobily, ostatné komodity už nezohrali zaujímavú úlohu.
Nehnuteľnosti
Lízing nehnuteľností zaznamenal v prvom polroku medziročné zníženie o 6,5 percenta na sumu 1,54 miliardy korún.
"Pokles pri nehnuteľnostiach, i keď nie dramatický, v polročnom období nemá veľkú vypovedaciu schopnosť, ako je to pri celoročných výsledkoch," povedal Tibenský. Európsky priemer uzatvárania zmlúv na nehnuteľnosti je podľa predsedu predstavenstva asociácie Miloša Randáka zhruba 15 percent, pričom na Slovensku to bolo v prvom polroku len 4,2 percenta. "Myslel som si, že sa postupne budeme približovať k priemeru v Európe, ale zatiaľ tomu čísla nenasvedčujú," skonštatoval Randák. Podľa neho je však štatistika asociácie ochudobnená o jedného veľkého hráča, ktorý nie je členom asociácie. "Ide o spoločnosť Immorent Slovensko, ktorá by pravdepodobne objem zvýšila zhruba o ďalšiu tretinu," doplnil Marián Tibenský.
Z hľadiska typu financovania trh ponúka štyri základné možnosti, a to finančný lízing, operatívny lízing, predaj na splátky a úvery. Finančný lízing si udržiava podľa asociácie svoju dominantnú úlohu s podielom 72,1 percenta, avšak ten postupne klesá a narastá najmä financovanie prostredníctvom úveru. Pokles zaznamenal predaj na splátky, ktorý sa stal podľa Randáka okrajovým produktom.
Rebríček
V rámci celkovej hodnoty prefinancovaného majetku sa na prvom mieste umiestnila v prvom polroku spoločnosť UniCredit Leasing s obchodmi za 6,776 miliardy korún. Ďalej so sumou 5,969 miliardy Sk nasledoval ČSOB Leasing, VB Leasing SK uzatvoril nové zmluvy v sume 3,35 miliardy Sk. V rámci financovania hnuteľných predmetov bol na prvom mieste ČSOB Leasing a až druhý skončil UniCredit Leasing. Naopak, vo financovaní nehnuteľných predmetov bol z členských spoločností asociácie dominantný UniCredit Leasing.
Asociácia leasingových spoločností vznikla v októbri 1992. Je zapojená do medzinárodných štruktúr prostredníctvom členstva v európskej federácii národných lízingových asociácií, teda Leaseurope. V polročnom období aktívne finančné operácie poskytovalo 36 členských spoločností.
SITA

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 15:26