StoryEditor

Rusko -- dôležitý partner Slovenska aj celej EÚ

28.10.2007, 23:00

Ruské spoločnosti by so slovenskými firmami chceli spolupracovať oveľa viac. Vyplýva to z desiatok rokovaní a zasadnutí, na ktorých sa zúčastnilo slovenské ministerstvo hospodárstva i SARIO. Záujem potvrdzujú aj ruskí investori, zo strany ktorých prichádza čoraz viac dopytov po informáciách.
Záujem o spoluprácu s našimi investičnými skupinami majú regióny, špeciálne ekonomické zóny, ale aj susedské štáty Ruskej federácie.
Dobrým signálom pre slovenských podnikateľov môže byť aj zákon o rozvoji stredného a malého podnikania, ktorý prijala Štátna duma (parlament). Tento zákon prvýkrát do ruskej legislatívy zavádza tento pojem a určuje, že rozvoj malého a stredného podnikania je výsledkom formovania štátnej politiky.
Dokument určuje dve kritériá, podľa ktorých patria firmy do kategórie malého a stredného podnikania. Prvým kritériom je počet zamestnancov. Ak v podniku pracuje menej ako 15 zamestnancov, patrí do kategórie minipodnik. Za malý podnik sa považuje firma, v ktorej pracuje od 16 do 100 ľudí. Stredný podnik je ten, ktorý zamestnáva do 101 do 250 pracovníkov.
Druhým kritériom klasifikácie sú tržby podniku bez vplyvu dane z pridanej hodnoty a bilančná hodnota aktív za kalendárny rok. Normu týchto kritérií bude určovať pre každú kategóriu malých a stredných podnikov vláda Ruskej federácie. Orgány štátnej správy môžu malé a stredné podnikanie podporovať finančne, majetkovo, informačne, v oblasti zahraničného obchodu, vzdelávania či rekvalifikácie. Tento zákon by mal odstrániť mnoho nejasností pri zakladaní podniku v Rusku.
Po rozpade východného bloku sa slovenskí podnikatelia zamerali na solventné západné trhy. Pri transformácii sa politický vplyv, úplatkárstvo či neplatenie faktúr v Rusku rozmohli ešte viac ako v strednej Európe. Avšak tieto riziká už klesajú. Navyše, Rusko a Ukrajina ponúkajú nielen veľkú, ale aj čoraz solventnejšiu masu spotrebiteľov. Treba pripomenúť, že Rusko a ruský trh dávno objavujú podnikatelia Európskej únie. Sama dôležitosť Ruska ako susedskej krajiny Európskej únie sa po poslednom rozšírení únie ešte zvýšila. Má potenciál hrať hlavnú úlohu v oblasti bezpečnosti, stability a rozvoja. Najvyšší predstavitelia EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku sa dokonca vyjadrili, že rozvoj partnerstva medzi Ruskom a úniou je najdôležitejšou a najsúrnejšou výzvou, ktorej Európska únia v 21. storočí čelí.
Peter Hajaš, generálny riaditeľ SARIO

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 17:00