StoryEditor

Prečo sa SMS nedajú posielať do zahraničia?

02.01.2003, 23:00

Služba roamingového posielania krátkych textových správa (SMS roaming) je možnosť použiť sieť roamingového partnera na posielanie a prijímanie SMS. Pri tejto službe operátori v rámci roamingovej zmluvy zaručujú "preposlanie" tej-ktorej SMS správy oboma smermi. V prípade posielania správ SMS na zahraničné čísla sa však záruka blíži k nule.
HN oslovili 8 operátorov, odpovede nám poskytli: Juraj Droba, riaditeľ divízie vonkajších vzťahov v spoločnosti EuroTel, Peter Tóth, hovorca spoločnosti Orange, Jiří Hájek, manažér firemnej komunikácie, RadioMobil, a. s., Praha (T-mobile), Roman Frkous, public relations manažér spoločnosti Oskar, Pál Beáta, manažér, Vodafone Hungary. Odpovedi sa vyhli: český Eurotel a maďarský Pannon GSM a Westel 900.
EuroTel a Orange
Podmienky SMS roamingu v prípade oboch operátorov obsahuje roamingová zmluva. Ide v nej však o použitie siete roamingového partnera, väčšinou na rovnaké služby, ktoré má účastník povolené aj v domácej sieti. SMS do sveta, t. j. na cudzokrajné číslo, je otázkou tzv. SMS Interworkingu, resp. SMS Interconnectu, čo sú zmluvy o SMS prepojení medzi operátorom odosielateľa a operátorom adresáta. Správa odoslaná ich zákazníkom sa spracúva v SMS centre (SMSC), nezávisle od toho, z ktorej siete sa SMS pošle.
Modrý operátor vyžaduje na doručenie SMS účastníkovi inej siete splnenie nasledujúcich podmienok:
1. Adresát musí byt účastníkom mobilného operátora.
2. EuroTel musí mať s operátorom adresáta roamingová zmluvu. Platí to napriek tomu, že v tomto prípade nejde o roaming, pretože pre prenos tzv. interoperator SMS sa fyzicky využíva ta istá linka medzi operátormi, ktorá sa používa pri výmene roamingovych informácií.
3. Operátor adresáta musí povoľovať ukončovanie SMS určených pre adresáta a prichádzajúcich z cudzích SMSC.
Vo všeobecnosti platí, že na príslušných informačných číslach alebo na webových stranách operátora dostane zákazník informáciu, do ktorých krajín či sietí je možné zasielať SMS, pričom podľa operátorov je tu k dispozícii aj zoznam zablokovaných operátorov z radov roamingovych partnerov.
Problematické doručenie
Problém s doručením SMS do iných sietí spočíva podľa väčšiny zástupcov operátorov v tom, že niektorí zahraniční operátori jednoducho nepovoľujú prijatie správy, za ktorú nedostanú zaplatený tzv. ukončovací poplatok. Deje sa to v dôsledku stáleho rastu SMS prevádzky vo svete, kde sa preto rozširuje potreba regulácie medzioperátorských SMS. Poplatok za odoslanú SMS znamená poplatok za použitie siete. Odoslaná SMS sa oceňuje v momente, keď SMS servis centrum potvrdí jej úspešné prijatie. V prípade medzinárodných SMS sa kontroluje správny formát čísla v medzinárodnom tvare plus to, či uvedená destinácia nie je zablokovaná. EuroTel aj Orange podľa vlastných slov vyvíjajú snahu o blokovanie priamo v SMSC tých destinácií, t. j. takých roamingových partnerov, o ktorých vedia, že už zablokovali príjem SMS, resp. ich doručovanie. V tom prípade SMSC neprijme SMS a účastníkovi sa neúčtuje žiadny poplatok. Výnimky, konkrétne, v Orange nastavajú v prípade časového sklzu, ktorý súvisí s administratívnymi krokmi v súvislosti s procesom blokovania odosielania SMS správ do sietí takýchto operátorov.
Vodafone Omnitel Taliansko
Táto spoločnosť zablokovala prijímanie SMS určených pre svojich zákazníkov zo všetkých cudzích SMSC, okrem tých, ktorí s ňou vstúpili do SMS interconnectového zmluvného vzťahu a platia poplatok za každú doručenú SMS. (Poplatok za ukončenie SMS je porovnateľný až vyšší ako cena za samotné odoslanie SMS zo sietí operátorov. Rovnaké skúsenosti má EuroTel aj s francúzskymi alebo so španielskymi operátormi. Poplatky za odoslanie správ však obe spoločnosti účtujú aj v prípade, ak účastník pošle SMS v správnom medzinárodnom formáte na neexistujúce číslo, pripadne účastníkovi operátora, ktorý nie je naším roamingovým partnerom, alebo ak z nejakých dôvodov SMS exspiruje (napr. pre nastavenie telefónu adresáta alebo dlhšie vypnutému alebo nedostupnému telefónu).
Oskar
Pravidelne testuje po uzavretí dohody o vzájomnom doručovaní SMS medzi dvoma sieťami - tým zlepšuje dlhodobú spoluprácu. Ak sa zákazníkova SMS nedá doručiť, SMSC Oskara nedostane potvrdzovaciu správu o doručení, objaví sa zákazníkovi na telefóne oznámenie o nemožnosti doručenia. SMS Oskar účtuje, iba ak SMSC dostane potvrdzovaciu správu.
T-mobile
Rovnako ako EuroTel má problém s francúzskym operátorom, T-mobile konkrétne s operátorom SFR, ide ale o dohodu obchodných podmienok, z ktorých vyplýva problém s doručením SMS. Táto spoločnosť účtuje úspešne odoslané SMS zo SMSC.
Vodafone Hungary
Vodafone, vďaka svojej medzinárodnej sieti, môže ponúkať lacnejšie a rozmanitejšie služby ako ostatní operátori, hlavne krajinách, v ktorých sa nachádza niektorá dcéra Vodafone alebo jej pridružený partner. Medzi službami sa dá spomenúť Dobíjanie pomocou zahraničnej Vodafone karty pre predplatiteľov. Vodafone účtuje, rovnako ako T-mobile, počet odoslaných SMS. Výnimku tvoria SMS s pridanou hodnotou, napr. zvonenie, logo operátora, hry cez SMS, keď sa účtuje v prípade prijatia. Zvláštnosťou sú podmienky doručenia, kde môžu nastať nasledujúca chyba:
a) skončenie platnosti správy pred dosiahnutím adresáta (platnosť si môže zákazník nastaviť na telefóne)
b) naplnená SMS pamäť v telefóne adresáta
c) chyba prístroja
Pravdepodobnosť doručenia
Podľa všetkých operátorov, v prípade, ak sú splnené podmienky, adresát má zapnutý telefón, nemá nastavené nijaké špeciálne podmienky na prijatie SMS, nachádza sa v pokrytí a pod., pravdepodobnosť doručenia danej SMS sa blíži k 100 %.
Reklamácie
Reklamácie akceptuje EuroTel iba v prípade zjavného technického problému na linke, ktorá zabezpečuje prenos SMS. Orange je, ak sa jednoznačne preukáže, že zákazníkovi vznikla škoda účtovaním takejto správy, pripravený vrátiť účtovaný poplatok. T-Mobile pri posudzovaní vychádza z konkrétnej sťažnosti zákazníka. V Oskarovi funguje celý systém na princípe potvrdenia doručenia správy z jednotlivých centier. Zákazník tak príslušným nastavením získava nad dodaním správy kontrolu. Vodafone za nedoručenie SMS nie je ochotný platiť žiadnu náhradu škody, argumentom je, že SMSC automaticky odmieta správy poslané v zlom formáte, ktoré zákazníkom neúčtuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:43