StoryEditor

Vinohradnícky rok 2011

07.12.2011, 23:00

Ako sľubný a plný očakávaní pre vinohradníkov má byť vinohradnícky rok 2011. Slnečné počasie a dostatok vlahy by podľa všetkého mali zaručiť lahodnú a sladšiu chuť vín -- to hovoria odborníci.

Slovensko leží na severnej, chladnejšej hranici pestovania viniča a predchádzajúci rok bol pre vinárov vďaka nestálosti počasia slabší ako po iné roky. O tomto roku možno povedať, že pre tiché aj šumivé vína vďaka sľubnej úrode by to mal byť úspešný rok. Je už len na zručnosti a skúsenosti vinárov, aby z bobúľ hrozna vyčarovali vína s vyváženou chuťou a primeraným obsahom kyselín.

Tohtoročná úroda hrozna sa ukázala v pozitívnom svetle. Prialo počasie, bola krásna slnečná jeseň a treba byť už len trpezlivý a v očakávaní, aké vínko z tohto nádherného zdravého hrozna bude.

Je síce pravdou, že slnečné počasie praje k vyššej cukornatosti, avšak i k nižšiemu obsahu kyselín. Prekvapením pre znalcov boli tohtoročné arómy. Na všetko je však ešte dosť času. Vínko potrebuje ešte dozrieť.

Po predchádzajúcom slabom ročníku sa tak slovenskí vinári vracajú k reťazi kvalitných a vydarených ročníkov 2000, 2003, 2006, 2007 a 2009. Možno sa tešiť na kvalitné vína, z ktorých mnohé boli ponechané na neskorý zber, hroznový výber či ľadový zber.

Podľa niektorých enológov je predčasné odhadovať, či sa ceny vína budú meniť, vďaka bohatej a dobrej úrode, je však predpoklad, že sa nebudú výrazne zvyšovať. Po predchádzajúcom "kyslejšom" roku, ktorý prial bielym a šumivým vínam, možno očakávať aj vyššiu výrobu červených vín.

"Vína z predchádzajúceho roku boli tenšie, s vyšším obsahom kyselín, ale zato s príjemnými, jemnými arómami. Aj keď je ešte skoro hovoriť, budú červené vína pravdepodobne vo výhode oproti bielym," hovorí hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ingrid Vajcziková.

Zachovanie dostatku sviežich kyseliniek je podľa nej najdôležitejšia úloha vinára v ročníku 2011. Fyziologická zrelosť hrozna, jeho zdravotný stav a obsah cukrov v hrozne dávajú predpoklad plných extraktívnych vín. Je presvedčená, že aktuálny ročník prinesie zaujímavé, harmonické vína s primeraným obsahom kyselín, ktorých kvalitu ocenia spotrebitelia i odborná verejnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. december 2025 23:55