StoryEditor

S rozpočtom a bez ozdravného režimu

04.03.2003, 23:00

Poslanci košického mestského parlamentu schválili na zasadnutí v predposledný februárový deň vyrovnaný bežný rozpočet mesta vo výške 1,338 mld. Sk, ktorý počíta s výplatou prvej polovice mestských obligácií 170 mil. Sk a nepočíta s príjmami z predaja či z prenájmu mestských lesov. Tie majú nahradiť príjmy z predaja iných aktív mesta vo výške 300 mil. Sk. Pravicová koalícia KDS--DS a SDKÚ--OKS, ktorá v košickom zastupiteľstve disponuje 50 z celkových 80 poslaneckých hlasov, oddialila pozmeňovacími návrhmi predaj alebo prenájom lesov a uvoľnila tak ruky dôkladnejšej príprave alternatívneho návrhu ekológa a pravicového poslanca zastupiteľstva Michala Kravčíka na riešenie dlhovej služby mesta Košice na úrovni vyše 1,6 mld. Sk.
Pravica okrem toho žiada vedenie magistrátu o zefektívnenie činnosti mestských podnikov, prijatie úsporných programov na zníženie administratívnych výdavkov a navrhuje predaj iných mestských aktív. Košice však musia získať potrebných 400 mil. Sk do polovice roka 2003 a vyhovieť tak bankám, ktoré reštrukturalizujú dlh mesta. Preto vedenie košickej radnice nevylučuje opätovné prerokovanie rozpočtu mesta so zakomponovaním príjmov z predaja lesov už o dva mesiace. Tzv. "lesná komisia", ktorá posudzovala všetky predložené návrhy záujemcov o mestské lesy, odporučila v týchto dňoch primátorovi Trebuľovi ako vhodné všetky štyri varianty riešenia dlhovej služby -- predaj či prenájom lesov, transformáciu Mestských lesov, s. r. o., na akciovú spoločnosť i alternatívny návrh ekológov.
Košiciam však tak ako pred necelým rokom zatiaľ nehrozí od bank vyhlásenie cross--defautlu, lebo mestu sa podarilo ku koncu januára 2003 znížiť záväzky po lehote splatnosti pod 15 % z bežných minuloročných príjmov, konkrétne na asi 126,2 mil. Sk, čo bolo 11,25 % z bežných príjmov mesta v roku 2002. Pred prijatím ozdravného režimu začiatkom roka 2002 boli záväzky mesta po lehote splatnosti takmer 673,7 mil. Sk a tvorili až 78,6 % bežných príjmov za rok 2001.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 10:49