StoryEditor

Čo dal minulý rok plynárom

22.01.2003, 23:00

Minulý rok bol pre plynárov a plynárenský priemysel viac než prelomový. Vlani rozhodla vláda o predaji 49 percent akcií Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Týmto rozhodnutím získali po 24,5 percenta akcií francúzska spoločnosť Gaz de France a nemecká spoločnosť Ruhrgas, pričom ruská spoločnosť Gazprom získala opciu na 16,3 percenta akcií.
Fond národného majetku SR zinkasoval za predaj podielu 120,96 mld. Sk. Kurzová strata, ktorá pri predaji vznikla, dosiahla podľa vtedajšieho vicepremiéra pre ekonomiku Ivana Mikloša 7,7 mld. Sk. Táto strata by mala byť čiastočne kompenzovaná doplatkom za predaný podiel.

Drahé zmenky
Vlani sa tiež roztočil kolotoč v súvislosti so zmenkami, ktoré popodpisoval dnes už nebohý generálny riaditeľ SPP Ján Ducký. O tieto tzv. Duckého zmenky sa vedie a viedol boj vo viacerých rovinách. V apríli vyhral SPP spor o zmenku v hodnote 209,8 milióna Sk, keď Krajský súd v Bratislave zamietol platobný rozkaz, ktorý mal SPP a česká Sezooz Group voči českej Moravia Banke. O ďalších päť zmeniek v hodnote 350 miliónov Kč vedie aj v súčasnosti spor česká Union banka. Aj keď o jej vyplatení rozhodol Najvyšší súd SR ešte koncom roka 2001, tak SPP, akom aj prokurátor podali dovolanie. Okrem spomínaných zmeniek vie SPP ešte o dvoch zatiaľ nepredložených zmenkách. Tie tvoria súčasť konkurznej podstaty českej spoločnosti Sezooz Group, pričom ďalšie štyri "Duckého zmenky" v hodnote 1,4 mld. Sk by mal vlastniť Kerametal, ktorý si ich v júni 2001 jednostranne započítal so záväzkom voči SPP zo zadržiavaných poplatkov za tranzit plynu.

Ceny plynu
Rovnako koncom minulého roka rozhodol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví od 1. januára o zvýšení cien plynu. Ceny by mali podľa úradu dohnať viacročné oneskorenie zvyšovania cien pre infáciu a dosiahnutie výšky ekonomicky oprávnených nákladov. Ceny plynu sa v priemere zvýšili o 32,7 percenta, pre obyvateľstvo o 44 percent, pre podnikateľov a komunálny sektor o 23 až 38 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 08:52