StoryEditor

Ekonomická sila naďalej rastie

Ekonomická sila občana sa zvýšila aj v prvom mesiaci tohto roku. Hodnota indexu ekonomickej sily občana dosiahla v tomto mesiaci 116,4 bodu a absolútne oproti predchádzajúcemu mesiacu bola vyššia o 0,5 bodu. V relatívnom vyjadrení vzrástla hodnota indexu ekonomickej sily o 0,42 percenta, ale už prakticky pol roka klesá dynamika medzimesačného rastu indexu.
Pozitívne na rast hodnoty indexu vplývali všetky jeho čiastkové indexy, okrem indexu reálnych vkladov, ktorý vplýval v januári na vývoj indexu mierne negatívne.
Počet zamestnancov v sledovaných odvetviach v januári oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol iba veľmi mierne - o 810 zamestnancov. Vývoj v jednotlivých odvetviach bol pritom dosť rozdielny. Kým v priemysle a vybraných službách počet zamestnancov klesol (v priemysle až o 4,6 percenta), v ostatných odvetviach narástol počet zamestnaných ľudí. K najväčšiemu relatívnemu nárastu došlo v odvetviach veľkoobchodu (7,9 percenta), v hoteloch a reštauráciách (5,8 percenta), maloobchode (5,5 percenta) či predaji vozidiel (4,6 percenta).
V januári klesla priemerná mzda až o 9,3 percenta, pretože posledné mesiace roka sú charakteristické vyplácaním odmien a ďalších platov zamestnancov, čo zvyšuje mzdu v týchto mesiacoch. K poklesu miezd v januári došlo vo všetkých odvetviach okrem maloobchodu a hotelov a reštaurácií. K najväčšiemu relatívnemu poklesu miezd došlo v stavebníctve, vo veľkoobchode, ale aj v predaji vozidiel, kde vo všetkých prípadoch klesli mzdy o viac ako 10 percent. Vzhľadom na to, že mzdy sú aj napriek tomu vyššie ako pred rokom, došlo k rastu subindexu príjmov, ktorý vzrástol oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,39 percenta.
Vzhľadom na sezónne výkyvy vzrástla aj miera evidovanej nezamestnanosti na úroveň 11,8 percenta z hodnoty 11,4 percenta v decembri. Aj miera nezamestnanosti je však výrazne nižšia ako pred rokom, čo sa odrazilo v raste subindexu nezamestnanosti na úroveň 122 bodov.
Maloobchodne tržby síce poľavili z dvojciferných rastov z minulého roka, stále však rastú na solídnej úrovni, čo sa odráža aj v raste subindexu výdavkov.
Vyššia miera inflácie, ako aj nižšie úrokové sadzby spôsobili, že subindex reálnych vkladov v januári mierne klesol. Koruna sa naďalej udržiava na silných úrovniach, takže index kúpnej sily v cudzine taktiež vzrástol.
Ekonomická sila občana vzhľadom na dobrú hospodársku situáciu bude naďalej rásť aj v budúcich mesiacoch, miera rastu by však mala spomaľovať.

Index ESO (Ekonomická Sila Občana)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rating, menuAlias = rating, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 04:09