StoryEditor

Vstupenka do lepších firiem

26.01.2003, 23:00

Ako ste sa dostali na Harvard?
V týždenníku Economist som si všimol, že ekonóm Jeffrey Sachs vytvoril na Harvardskej univerzite program zameraný na rigorózne a multidisciplinárne vzdelanie v oblasti hospodárskeho rozvoja. Vyžiadal som si prihlášku, poslal som tam svoje predchádzajúce výsledky zo štúdií, napísal niekoľko esejí a úspešne prešiel testami. Pomohlo mi, že som už predtým študoval v zahraničí. Ak má človek výsledky, tak to ide.
Z čoho ste financovali štúdium?
Nebolo to jednoduché. Prvý rok som ho platil z viacerých zdrojov. Harvard mi dal čiastočné štipendium, použil som vlastné úspory a požičal som si. Ďalšie dva roky som už získal plné štipendium, učil som však aj na škole.
Koľko stojí rok štúdia na Harvarde?
Poplatky za štúdium sú okolo 27 tis. USD ročne. Harvardská univerzita je však v pomerne drahej štvrti Bostonu. Ročné životné náklady pri skromnom spôsobe života tam vyjdú približne na 15 tis. USD. Povedal by som, že som žil takým slušným študentským životom, rozhodne nie v nejakom prepychu. Býval som v prenajatom byte, čo je niekedy lacnejšie než internát.
Náklady spojené so štúdiom chcete splatiť vďaka príjmom z nejakého primeraného zamestnania. Je pozícia hlavného ekonóma v banke na Slovensku takouto prácou?
Samozrejme, finančne by som bol inde na tom oveľa lepšie. Myslím si však, že môj súčasný príjem vo VÚB je slušný. Dá sa z neho žiť a splácať pôžička.
Dostali ste ponuku na prácu v Amerike?
Musím povedať, že prácu som tam nehľadal. Pokiaľ by som chcel, pravdepodobne by som skončil v niektorej z medzinárodných inštitúcií, akou je Svetová banka. Lákalo by ma pracovať pri pomoci k...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rozhovor, menuAlias = rozhovor, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:20