StoryEditor

Martin Urmanič: Nedramatizujme, ale ani nepodceňujme

04.02.2004, 23:00
Z postkomunistických krajín sme v Bruseli skončili na poslednom mieste, napriek tomu, že sme mali najviac záujemcov. Ako si to vysvetľujete? Prečo sme zlyhali?
- Číslo, ktoré sa objavilo v médiách, je naozaj pravdivé, avšak môže sa interpretovať z rôznych uhlov pohľadu. Ak si zoberieme počet obyvateľov a počet úspešných kandidátov, tak koeficienty jednotlivých krajín V4 sú nasledujúce: Česká republika 2,45, Maďarsko 2,24 Poľsko 0,8 a Slovensko 5,2. Teda z tohto hľadiska je Slovensko na úplne opačnej strane rebríčka.

Naopak, z bývalých postkomunistických krajín najlepšie dopadli Česi. Prečo? Veď náš školský systém je veľmi podobný...
- Čiastočne som odpovedal v predchádzajúcej odpovedi. Nedramatizujme, ale ani nepodceňujeme ten výsledok. Považujeme ho za fakt.

Konkurz zorganizovala Európska komisia, myslíte si, že jeho propagácia bola dostatočná? Napríklad webová stránka Úradu pre personálny výber z krajín Európskej únie (The European Communities Personnel Selection Office) je absolútne neprehľadná. Navyše aj takmer všetky slovenské webové stránky sa odvolávajú práve na spomínanú stránku...
- Ak sa pýtate, či je všeobecná informovanosť dostatočná, vždy sa dá povedať, že jej nikdy nie je dosť. Myslím si, že aj v tejto oblasti sa musíme naučiť, že tí, ktorí majú záujem, musia informácie aktívne vyhľadávať, a nie čakať, že prídu za nimi. Nechcem však povedať, že by proces informovanosti aj v tejto oblasti nemohol byť ešte razantnejší...

Ktoré zdroje by mali záujemcovia o prácu v Bruseli sledovať najčastejšie?
- Určite by sa mali orientovať predovšetkým na oficiálne informácie delegácie Európskej komisie na Slovensku, pretože práve EK je inštitúciou, ktorá výber zabezpečuje. Konkrétne informácie o únii, integrácii a všetkých oblastiach s tým súvisiacich, je možné nájsť aj na oficiálnej stránke vlády www.vlada.gov.sk alebo na špecializovanej stránke venovanej Európskej únii, ktorú tiež prevádzkuje vláda, www.euroinfo.gov.sk. Možnosti sú aj v novootvorenom euro info centre na Štefánikovej v Bratislave, respektíve na bezplatnej telefónnej linke, ktorá funguje popri centre - 0800 103 104. Okrem toho existuje aj množstvo ďalších stránok a informácií o EÚ.

Čo najviac zaváži pri spomínaných testoch?
- Bližšie by na túto otázku vedeli odpovedať tí, ktorí test organizujú, teda zástupcovia EK. Ale tak, ako na každom teste, aj tu musí uchádzač prejaviť seriózne znalosti o únii, o jednotlivých odborných témach, ktoré by mali prameniť z dlhodobejšieho záujmu žiadateľa o post. Ak si niekto myslí, že za pár dní sa naučí to množstvo informácií, ktoré sú potrebné, musím ho sklamať. Nie je to tak.

Zo všetkých ponúkaných miest dopadli najhoršie audítori. Belgickí odborníci vidia príčinu v krátkej histórii vnútorných auditov v našich inštitúciách... Súvisí to aj so stavom našej spoločnosti, v ktorej pojem audit neznamená presne to, čo by mal?
- Na túto otázku sa ťažko odpovedá. Detailnú odpoveď by sme mohli asi dať až vtedy, ak by sme poznali priebeh testov. Pretože sa môže stať, že po ďalších testoch môže byť najhoršia oblasť úplne iná. Preto nechcem špekulovať, prečo sa práve audítori ocitli na zdanlivom chvoste rebríčka.
01 - Modified: 2002-11-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Medzi štátnymi zamestnancami osobitná kategória "strategických"
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 18:11