StoryEditor

Nároky lekárov zaplatia iba pacienti

08.03.2006, 23:00

Rokovania o zmluvách na tento rok medzi ambulantnými lekármi a najväčšou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou sa skomplikovali. Dohoda uviazla najmä v oblasti cien. V prípade nezmluvných vzťahov budú pacienti u lekárov platiť. Situácia zašla až tak ďaleko, že sa ňou včera zaoberala vláda. Odsúhlasila materiál, v ktorom minister zdravotníctva Rudolf Zajac tvrdí -- povinnosť uzatvoriť zmluvy má každá zdravotná poisťovňa aj lekár, ktorý má v starostlivosti čo i len jedného jej poistenca. Ďalšie kolo rokovaní bude dnes.

Minister financií Ivan Mikloš k nespokojnosti lekárov uviedol, že na zdravotníctvo je v štátnom rozpočte schválených historicky najviac peňazí a do úvahy nepripadá ani koruna navyše.
-- A nemal tým na mysli, že je v rezorte viac peňazí nominálne, ale reálne. Znamená to, že na každú ambulanciu všeobecného lekára v priemere 4 500 korún mesačne navyše len za kapitáciu (paušálna platba na poistenca -- pozn. red.) a na každú ambulanciu lekára-špecialistu sa platby zvýšili v priemere o 5-tisíc korún.
Napriek tomu v zmluvách na tento rok žiadali od Všeobecnej zdravotnej poisťovne zvýšenie platieb zhruba o 9 miliárd korún.
-- V najnovšom návrhu z dielne Slovenskej lekárskej komory zrazu zľavili na 1,048 miliardy korún, z toho pre všeobecnú ambulantnú starostlivosť požadujú nárast 440,4 milióna a pre špecializovanú, vyšetrovacie zložky a urgentnú takmer 608 miliónov korún.
Čo sa stane, ak sa lekárska komora dnes napriek tomu s poisťovňou nedohodne?
-- Zákon pamätal aj na to, ak sa zmluvné strany nevedia dohodnúť. Obchodné spoločnosti sa správajú podľa Obchodného aj Občianskeho zákonníka. Znamená to, že dávajú návrhy a protinávrhy. Do tohto procesu v žiadnom prípade nemôže zasahovať vláda, už aj preto, že štát má vlastnú poisťovňu a mohol by poistencov zvýhodňovať. Preto je súd jediný, kto má kompetenciu rozhodnúť.
Neuvažujete upraviť dohodovacie konanie v zákonoch podrobnejšie?
-- V Česku to majú v zákone a nevšimol som si, žeby to bolo nejakým prínosom. Navyše nemusí rozhodovať výlučne súd, môže ho nahradiť rozhodcovský súd, ktorý pracuje prakticky na počkanie. Naša legislatíva je na to dobre pripravená.
Myslíte si, že rozsah zdravotnej starostlivosti, hradenej z verejných zdrojov, je v zákonoch definovaný dostatočne jasne?
-- Je definovaný úplne dostatočne, no zatiaľ je stále veľmi široký. Najmä v oblasti stomatológie, kde veľa vecí zbytočne hradíme z verejného zdravotného poistenia. Zákon presne definuje, ktoré sú prioritné choroby a ktoré nie. Neprioritné bude možné v budúcnosti spoplatňovať na základe kategorizácie. Kľúčovým pre toto bude katalóg výkonov, ktorý sme práve predložili do pripomienkového konania. Bude to však trvať minimálne ešte rok, kým dospejeme k tomu, ktorú chorobu a do akej miery budeme spoplatňovať. Je očividné, že ak lekári budú chcieť viac peňazí, tieto peniaze im budú musieť dávať pacienti, to si musí každý účastník trhu uvedomovať.
Je jasne definované, čo je neodkladná a čo odkladná starostlivosť? Tak aby bolo jasné, za čo môžu a za čo nie lekári platby vyberať?
-- Tak ako to medicína a biológia umožňuje. Každá iná definícia neodkladnej starostlivosti, do ktorej patrí aj urgentná, je ťažká. Sme jedna z mála krajín, ktoré sa vôbec snažia definovať neodkladnú zdravotnú starostlivosť a je definovaná tak dobre, ako sme to vedeli.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 10:34