StoryEditor

Všetko pod jedným heliportom

20.06.2006, 00:00

Pred štyrmi rokmi sa NBS presťahovala z viacerých pracovísk pod jednu strechu. Ako sa premietli inovatívne projektové zámery do pohodlia pracovného prostredia?
-- Často používame výraz "inteligentná" budova. Pre ľudí, čo tu pracujú, to znamená, že optimálne hodnoty pracovného prostredia sú centrálne naprogramované. Energetické a technické zariadenia automaticky reagujú na všetky zmeny, napríklad poveternostné. Ich výkon závisí aj od toho, či sú na pracovisku zamestnanci.
Už zvonku vidieť, či sa v budove pracuje. Cez voľné dni sú na všetkých poschodiach jednotne stiahnuté žalúzie.
-- Systém riadenia budovy eviduje prítomnosť zamestnancov na pracovisku. Z energeticky úspornejšieho režimu, keď sa v budove nepracuje, sa prechádza do režimu optimálnych podmienok pracovného prostredia. V celej budove sa prispôsobí osvetlenie, kúrenie, chladenie, ale aj vlhkosť vzduchu.
Nie je to veľa automatiky z hľadiska ľudí, ktorí tu pracujú?
-- Na všetkých poschodiach sa dajú otvoriť okná. Umožňuje to sklenený dvojplášť, ktorý sa odborne volá klimafasáda. Takáto technológia bola použitá na Slovensku po prvýkrát. Je to skleneno-metalický obvodový dvojplášť so šesťdesiatcentimetrovou medzerou, v ktorej prúdi vzduch. Dvojplášť pomáha dosahovať veľké energetické úspory v zime aj v lete.
Ako sa dajú pri klimatizácii otvárať okná?
-- Vzduchotechnika udržuje v budove optimálnu klímu a vetranie. Je použitá kombinácia klimatizácie a chladených stropov. Poznáme fóbie ľudí, ktorú niekedy majú z klimatizácie. Tu sú v miestnostiach chladené stropy. Studený vzduch padá dole a nedochádza k víreniu prachu. Nemá to negatívne účinky na organizmus.
V dominante Bratislavy sídli jediná inštitúcia. Čo všetko máte pod jednou strechou?
-- Okrem administratívnych priestorov sú tu aj hlavné trezory slovenských korún. Národná banka sa stará o obeživo, o kvalitu a čistotu peňazí. Kladie to špeciálne nároky na bezpečnosť. Budova je projektovaná na 1 050 pracovníkov a je obsadená asi 950 pracovníkmi. Máme tu takmer 600 kancelárií s celkovou plochou 16 737 m2. Typická kancelária je zariadená pre dvoch pracovníkov. Nie je to len kancelársky nábytok, ktorý je veľmi striedmy a funkčný, ale aj takzvané informačné hniezdo. V podlahe sú všetky výstupy na fungovanie modernej kancelárie -- energie, prípoje na počítače a telefóny. Sú tu aj špecializované pracoviská, kde pracuje viac ľudí. Napríklad díling, kde sa obchoduje s peniazmi a so zlatom. Väčšie priestory majú riadiaci pracovníci. V budove je konferenčná miestnosť pre 1 200 ľudí, zasadačky, archívy, sklady a ďalšie priestory. Máme vlastnú jedáleň a zamestnanci môžu využívať služby praktického a očného lekára. Zamestnanci môžu parkovať v podzemnom parkovisku pre 300 vozidiel. Na streche je heliport a pri kolaudácii budovy tu skutočne pristál vrtuľník.
Nikde v budove necítiť cigaretový dym.
-- Veľmi prísne je zakázané fajčiť nielen v kanceláriách, ale aj na chodbách a toaletách. Striktne sa to dodržiava. Dá sa fajčiť len na dvoch miestach -- na terase pri bufete a v átriu.
Viem si predstaviť, že dym môže aktivizovať citlivé senzory.
-- Medzi technické vymoženosti patrí aj vysoký stupeň požiarnej bezpečnosti. Všade na stropoch môžete vidieť malé vrtuľky -- sprinklery. Odborne sa volajú kropiace hlavice. Uzatvárajú výtok vody z rozvodu, ktorý je pod stálym tlakom vody. Zásobník je na 32. poschodí. Sprinklery majú tepelnú poistku, ktorá pri určitej teplote praskne a v priebehu niekoľkých sekúnd sa v miestnosti vytvorí hmla.
Ako sa takáto inteligentná budova riadi?
-- Centrálny velín má 24-hodinovú službu. Odtiaľto sa reguluje všetko. Nevidíte tu žiadne vypínače. Keď odídete z kancelárie, svetlo sa automaticky vypne. Automaticky sa spúšťajú žalúzie. Počítač vyberá optimálny režim z hľadiska svetelnosti a z hľadiska prevádzky budovy. Ja si to môžem upraviť. Zatiahnutie žalúzii mi vyhovovalo, keď som pracoval na počítači. Keď chcem viac svetla, môžem si to na regulátore v miestnosti upraviť. Na nejaký čas ma to poslúchne, ale potom sa opäť spúšťa automatika.
Na čo si ľudia najviac sťažujú?
-- Moji kolegovia z hospodárskeho úseku mi pripravili odpoveď. Podľa odbornej literatúry o prevádzkovaní takýchto inteligentných budov a aj podľa skúsenosti pracovníkov, ktorí zabezpečujú chod budovy, sa vie, že absolútna spokojnosť všetkých zamestnancov sa nedá dosiahnuť. Máme opodstatnené aj neopodstatnené sťažnosti. Napríklad, keď dôjde k zlyhaniu alebo poruche technického zariadenia, zamestnanci zatelefonujú do velína a náprava sa dosiahne prestavením parametrov alebo opravou zariadení. Máme vlastných technikov a údržbárov. Niektoré práce zadávame dodávateľským firmám.
Viete už vyhodnotiť úspornosť prevádzky budovy?
-- Úspory máme hlavne v spotrebe elektrickej energie, kde čerpáme 60 -- 70 percent projektovanej spotreby. Využívame hlavne útlmové režimy v čase pracovného voľna.
Musíte mať zabezpečenie proti výpadkom energie.
-- Budova je napojená na silnoprúdovú sieť s dvomi nezávislými okruhmi. Náhradné zdroje elektrickej energie pozostávajú z viacerých skupín. Chcel by som spomenúť kogeneračné jednotky, čo sú vlastne plynové motor generátory. V čase, keď nie je veľký odber, dodávame energiu do miestnej siete. O rôznych technických vymoženostiach budovy by sa dalo hovoriť veľmi dlho. V budove je veľký počet kontrolérov a dátových bodov, ktoré nepretržite ovládajú, merajú a preberajú spätné hlásenia o parametroch technických súborov.
Vráťme sa ešte k samotným kanceláriám. Nevidno tu veľa odkladacích priestorov, ako keby sa plánovali bezpapierové kancelárie.
-- Máte pravdu. Projektant počítal s perspektívou vývoja. Napríklad naše oddelenie pred niekoľkými rokmi produkovalo množstvo tlačených materiálov. Prechádzame k elektronickej podobe našich publikácií. Aj na iných úsekoch sa výrazne redukuje počet papierových dokumentov. V kanceláriách sú skriňopriečky, ktoré oddeľujú chodbový trakt a zároveň poskytujú odkladací priestor.
Interiéry banky pôsobia veľmi striedmo.
-- Všimnite si, že sú použité len tri hlavné farby -- sivá, hnedá a biela. Nikde nenájdete farebné odlíšenie poschodí alebo iné farby. Zovšadiaľ sú krásne výhľady na mesto, napríklad aj z presklených rýchlovýťahov. Výrazným estetickým prvkom je átrium s lipami a pracovné prostredie skrášľujú kvety.
Národná banka vlastní kolekciu slovenského výtvarného umenia.
-- Zbierka pôvodne vznikla z dedičstva po Štátnej banke československej a doplnila sa o ďalšie umelecké predmety, ktoré boli určené do interiérov našich budov. Zbierku ďalej dopĺňame. Obrazy sú v niektorých priestoroch, ktoré slúžia na reprezentáciu. Tento mesiac Národná banka pripravuje výstavu slovenského výtvarného umenia v budove Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. Pripravuje ju však kurátor a nebudú tam predmety z našich zbierok.
Organizujete dni otvorených dverí. Priestory banky už videli tisíce návštevníkov.
-- Viacerými aktivitami sa snažíme priblížiť činnosť banky širokej verejnosti. Na prvom dni otvorených dverí v roku 2004 tu bolo takmer päťťisíc ľudí. Tento rok v máji sme mali tritisíc návštevníkov. Atrakciou bola zasadačka bankovej rady na tridsiatom poschodí, ale aj zlatá tehlička. Robíme aj výstavnú činnosť. Máme stálu výstavu Desať rokov slovenskej meny a teraz sme otvorili zaujímavú putovnú výstavu k eurominciam. Sú tam návrhy, ktoré sa nedostali do súťaže, napríklad aj detský panel. Zároveň vysvetľujeme populárnou formou niektoré aspekty nášho členstva v Európskej únii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:49