StoryEditor

Ako otvoriť plechovku kolíkom na upírov

28.09.2005, 00:00

Quentin Tarantino (Kill Bill) a Robert Rodriguez (Sin City) patria medzi najinšpiratívnejšie tvorivé dvojice nezávislej odnože Nového Hollywoodu. Svojím nízkorozpočtovým béčkovým hororom Od súmraku do úsvitu, v ktorom o prežitie zápasí sympatická rodinka a nemenej sympatickí gangstri s bandou krvilačných upírov, vytvorili klenot alternatívnej filmovej tvorby. A ak vám nestačil jeden bizarný krvák popretkávaný siláckymi hláškami, potom sa určite pozrite na zuby dvom voľným pokračovaniam, ktoré u nás vychádzajú na DVD s českým dabingom.
Druhý diel trilógie rozpráva príbeh bezvýznamných zlodejíčkov tretej cenovej skupiny, ktorí sa po čase dávajú zas do kopy, aby vylúpili istú banku za americko-mexickou hranicou. Počítali so všetkým okrem toho, že "hlavu" skupiny po ceste prepadne netopier, ktorý sa vo voľnom čase mení na ľudskú beštiu bažiacu po krvi živých. A tak sa upíry infiltrujú medzi nič netušiacich zlodejov. Od súmraku do úsvitu 2 teda ostáva zmesou gangsterky, hororu a paródie, pričom pridáva aj niekoľko citácií z westernu a množstvo intertextuálnych odkazov. Pri scéne s vraždiacim netopierom v sprche si budú Hitchcockovi fanúšikovia mädliť dlane, divák oboznámený s popkultúrnou perifériou sa pobaví na rečiach kriminálnikov analyzujúcich televízne porno. Ako to už u nezávislých filmárov býva, neodpustili si autori ani experimenty s filmovou rečou (nezvyčajné uhly snímania a vedenie kamery). Tarantino s Rodriguezom sa napokon na oboch pokračovaniach trilógie zúčastnili ako výkonní producenti, takže ich charakteristické znaky objavíte prakticky na každom kroku. Skvelý je už úvodný gag s hercom kultových hororov Bruceom Campbellom (trilógia Evil Dead) a Thiffany Amber Thiessenovou (seriál Beverly Hills 90210), ktorých vo výťahu prepadnú netopiere a smrteľne ich porania. Svojou akčnosťou však nezaostáva ani finále stvárnené ako vzájomná vyvražďovačka policajtov upírmi.
Ešte divokejšie veci sa dejú v poslednom diele Od súmraku do úsvitu s podtitulom Katova dcéra (jeho príbeh sa adekvátne odohráva na divokom západe). Tu sa pod scenár podpísal aj Robert Rodriguez, takže nečudo, že sa opäť vraciame ku koreňom série -- do upírskeho baru Titty Twister, v ktorom po nociach vyčíňajú nemŕtvi potomkovia grófa Drakulu. Kým v prvej polovici filmu sa ešte zdá, že so žiadnou z krutých postáv desperátov sa nebude možné identifikovať, v polovici druhej už ťahajú spolu za jeden povraz, a tak narastajú aj sympatie k niektorým z nich. Oproti "dvojke" pribudol aj milostný motív, a to medzi vodcom banditov a katovou dcérou, skrývajúcou strašné tajomstvo. Objavuje sa tu aj postava tajomného spisovateľa, ktorý sa nebojí smrti zrejme preto, lebo už ju má za sebou... Z formálnej stránky je Od súmraku do úsvitu 3 konzervatívnejší než jeho predchodca a rozpráva ustáleným filmovým jazykom americkej produkcie, od ktorého sa odkláňa len zriedka. Má tiež konzistentnejší dej, takže kto si potrpí na tradičnejšie vyložený akčný horor s drastickými scénami, príde si na svoje práve s Katovou dcérou. Fanúšikom kvalitných experimentov s upírskou témou a jej stvárnením však možno jednoznačne odporučiť všetky tri diely.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 08:28