StoryEditor

Američania odmietajú pohľad do tragickej minulosti

25.04.2006, 00:00

V New Yorku bude mať na budúci týždeň premiéru novinka britského režiséra Paula Greengrassa United 93. Film sa zaoberá teroristickými útokmi proti Spojeným štátom. Podľa tamojšej tlače však Američania nie sú ochotní znovu prežívať (hoci na plátne) okamihy neistoty, ktorá sprevádzala 11. september 2001. Diváci zatiaľ neprijali ani upútavku.
Greengrass nakrútil film o lietadle, ktoré islamskí radikáli plánovali rozbiť o budovu Kongresu vo Washingtone. Pre odpor posádky a pasažierov sa let skončil pádom do lesa v štáte Pensylvánia a smrťou všetkých cestujúcich. V snímke sa objaví aj náraz ďalších dvoch lietadiel do veží niekdajšieho Svetového obchodného centra v New Yorku, ktoré v troskách pochovali takmer tri tisícky ľudí.
Odpor verejnosti k téme filmu sa vystupňoval natoľko, že po oznámení premiéry na 25. apríla stiahli niektoré kiná v celej krajine reklamnú kampaň. Marketingový riaditeľ spoločnosti Universal Alan Fogelson vyhlásil, že vždy sa nájdu ľudia, ktorým sa dielo nemusí páčiť. "...ale prekvapuje ma, že verejnosť reaguje na tento film emocionálne," dodal.
Dokumentarista a producent Paul Greengrass prechádza vo filme posledných deväťdesiat minút letu číslo 93 spoločnosti United Airlines. Pozostalí po štyridsiatich obetiach z radov pasažierov a posádky dali súhlas na rekonštrukciu osudných chvíľ, dokonca poskytli podrobnosti o posledných rozhovoroch, ktoré s nimi ich milovaní viedli. Záznamy si vypočula minulý týždeň aj porota v Alexandrii v rámci procesu so Zacariasom Moussaouim, jediným mužom súdeným v USA za podiel na teroristických útokoch. Greengrass v týždenníku Times tvrdí -- rodinní príslušníci chceli, aby film vznikol.
Jeho novinka nie je tohto roku jedinou. Na august, teda mesiac pred piatym výročím útoku, ohlásili premiéru snímky World Trade Center režiséra Olivera Stona. Stone do hlavných úloh obsadil Nicolasa Caga, Michaela Peňu a Mariu Bello. Dej sa zameriava na posledných dvoch hasičov, ktorých vyslobodili živých z trosiek WTC. Oba filmy ukazujú príklady hrdinstva a obaja režiséri sa čo najviac pridržiavajú reality. Politiku, ktorá sa votrela do podobných filmov a dokumentov o týchto tragických dňoch, vynechali. Príspevky internetových diskusií však svedčia o tom, že ani hviezdy a nestrannosť nezmenia odpor amerických divákov na náklonnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 23:12