StoryEditor

Tam, kde žijú draky

14.12.2005, 23:00

Najznámejšia "hra na hrdinov", Dungeons & Dragons, má po celom svete už okolo 25 miliónov aktívnych hráčov. Ide o spoločenskú hru určenú viac-menej dospievajúcej mládeži a dospelým, v ktorej sa zúčastnení "prevteľujú" do mýtických postáv. A práve na motívy Dungeons & Dragons vznikla aj dvojica rovnomenných filmov, ktoré sa k nám práve dostávajú na nosičoch DVD.
Ak ste niekedy túžili stať sa krásnou elfkou, mocným čarodejníkom, zlodejským hobitom či tvrdým barbarom, potom si hernú verziu Dungeons & Dragons budete určite pochvaľovať. A pre tých, čo nemajú čas osvojovať si komplexné pravidlá hry, je tu dueto spomínaných filmov, v českom preklade nazvaných Dračí doupě. Prvý diel DD si dokonca môžete pamätať z kinosál, keďže ide o regulárnu hollywoodsku produkciu, v ktorej si zahrali aj Jeremy Irons (Lolita) či Thora Birch (Diera). Ide o príbeh odvekého boja dobra a zla, pričom obe strany sa snažia získať víťazstvo prostredníctvom mocných žltých a červených drakov. Lenže na ich ovládanie je potrebné magické žezlo, tak cisárovná krajiny Izmer vysiela družinu bojovníkov hľadať legendárny artefakt. Medzitým sledujeme politické intrigy vládcov, ale aj osudy dvoch veselých zlodejíčkov, ktorí sa nechtiac zapoja do vojny o trón, čo úplne zmení ich bezstarostný život. Trochu tu inak cítiť ešte neveľmi istú ruku debutujúceho režiséra, no vďaka silnému rozprávkovému nádychu a vcelku umierneným násilným scénam si film určite nájde svojich priaznivcov, a to hlavne medzi mladšími divákmi. Nuž a keďže ide o DVD, poteší bonusový, otitulkovaný dokument, zobrazujúci rozhovory s autormi a hercami filmu.
Dračí doupě 2 voľne nadväzuje na udalosti z jednotky. Posluhovač zlého mága Profiona prežil koncové zúčtovanie, a tak sa po sto rokoch utrpenia rozhodne pomstiť potomkom Izmeru tým, že vyvolá mocného čierneho draka -- ničiteľa. Medzitým má jedna z miestnych čarodejníc víziu, na základe ktorej je ihneď vystrojená družina s úlohou získať zázračnú čiernu guľu, čo manipuluje s bytosťou skôr než ich protivník. Hraničiar, barbarka, zlodej, elfka a mních vyrazia na strastiplnú cestu plnú nástrah, kde sú odkázaní sami na seba. Napriek tomu, že ide o európsku produkciu, poradili si jej autori s ťažkou úlohou ešte lepšie než ich kolegovia spoza "veľkej mláky". Snímke nechýba bližší náhľad do súkromia postáv ani vysvetlenie niektorých motivácií a správania ovplyvneného minulosťou. Najväčší dôraz však kladú tvorcovia na dejovosť. Tá sa vyznačuje všadeprítomnou akciou, rinčanie mečov strieda čarodejnícka "výmena názorov" prostredníctvom magickej energie a hlavní hrdinovia sa neustále pohybujú na znepriatelenom území, kde smrť číha na každom kroku. Špeciálne efekty neurazia, nechýba ani istá dávka humoru (hoci toho bolo viac v prvom diele) a vôbec film ako celok je nakrútený o čosi profesionálnejšie ako jeho predchodca. Bonusy na disku sú skromnejšie, keďže zahŕňajú len fotogalériu (slideshow) a trailer. Akokoľvek, fanúšikom fantazijných príbehov príde takáto filmová dvojica vždy vhod.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. máj 2024 06:56