Každodenné pitie vína alebo piva zvyšuje riziko rakoviny čriev. Podľa štúdie uverejnenej v International Journal of Cancer, dva veľké poháre vína alebo liter piva denne zvyšujú o 25 percent riziko vzniku rakoviny v porovnaní s abstinentmi. Jeden pohár vína a pol litra piva zvyšujú riziko o 10 percent. "Výsledky prieskumu ukazujú celkom jasne, že čím viac alkoholu vypijete, tým vyššie je riziko rakoviny čriev," uviedol profesor Tim Key z Britského výskumného centra rakoviny pre denník Daily Telegraph. Štúdiu spracovali na základe výpovedí 478-tisíc ľudí z desiatich európskych krajín počas šiestich rokov. Z tohto počtu 1 800 ochorelo na rakovinu čriev, čo je po rakovine pľúc a prsníka tretia najčastejšia forma rakoviny. Každoročne diagnostikujú toto ochorenie 35-tisíc pacientom a podľahne mu 16 100 osôb, píše britský denník. Výsledky vznášajú otázniky nad všeobecne rozšírenou radou odborníkov, že striedma konzumácia červeného vína zabraňuje srdcovému infarktu. "Riziko vzniku nie je vysoké, ale je dôležité, aby ľudia chápali, že môžu znížiť riziko vzniku rôznych typov rakoviny -- vrátane rakoviny čriev -- zníženou konzumáciou alkoholu," dodáva Key.