StoryEditor

Užitočné dialógy o Parkinsonovej chorobe

04.06.2003, 00:00

Americký film Čas prebúdzania si vo štvrtok 5. júna môže pozrieť každý, kto sa chce oboznámiť s problémami a možnosťami liečby Parkinsonovej choroby. Premietať sa bude o18. hodine v sídle Ligy za duševné zdravie v bratislavskej Petržalke na Ševčenkovej 21 a po jeho skončení sa záujemcovia budú môcť o tejto chorobe porozprávať s psychiatričkou MUDr. Evou Janíkovou, psychologičkou PhDr. Naďou Lovichovou a neurologičkou MUDr. Jarmilou Bujdákovou.
Parkinsonova choroba (podľa londýnskeho lekára Jamesa Parkinsona) je neurologické ochorenie zasahujúce v strednom mozgu oblasť substantia nigra. Ich degenerácia znižuje hladinu dopamínu. Jeho úbytok spôsobuje najprv bolesti svalstva, stratu výkonnosti, únavu, poruchy spánku, a keď klesne až pod 20 percent, prejavia sa typické príznaky. Tými sú trasenie, spomalenie pohybov, stuhnutosť svalstva a problémy s chôdzou a rovnováhou; chorému sa skracuje krok a mení sa tempo reči. Pridružiť sa môžu poruchy senzorických funkcií, demencia a depresia, ktorá sprevádza asi 40 percent parkinsonikov a u 20 percent dokonca depresia nastupuje skôr ako telesné príznaky.
U veľkej väčšiny parkinsonikov hrajú pri vzniku ochorenia veľkú úlohu oxidatívny stres, excitotoxicita, zápalové poškodenia a dysfunkcia mitochondrií.
Parkinsonova choroba, ktorá po šesťdesiatke postihne jedného človeka zo sto, sa zatiaľ nedá vyliečiť. Bežne v súčasnosti trápi 164 zo 100 000 obyvateľov a u ľudí nad 80 rokov 2 250 na 100 000 obyvateľov. V SR sa počet chorých odhaduje na 8 000. V priemere sa ochorenie objavuje okolo 65, výnimočne pred 40. rokom života. Mnohé prípady nie sú diagnostikované, pretože príbuzní starších prvé príznaky často podceňujú a bolesti svalstva, trasenie alebo stuhnutosť pokladajú za primerané veku. Kvalitná liečba však môže postup ochorenia spomaliť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 08:23