StoryEditor

V Iráne vydali prvý módny časopis

28.01.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

V Iráne, kde ženy chodia zahalené od hlavy po päty, nemala doteraz móda šancu. Pri postupnom uvoľňovaní reštrikcií v tejto islamskej krajine sa však podarilo v týchto dňoch uviesť na trh prvý ženský módny časopis od islamskej revolúcie v roku 1979. "Ženy sa vo všeobecnosti rady obliekajú elegantne a Iránky nie sú výnimkou," tvrdí iránska módna návrhárka Mahla Zamaniová, vydavateľka časopisu Lotous, ktorá na jeho stránkach predstavuje svoje modely.
V tridsiatych rokoch 20. storočia nariadil vtedajší iránsky vládca, šach Páhlaví, všetkým ženám, aby odhodili tradičné šaty a začali sa obliekať podľa západnej módy. Vyvolal tým však protesty zo strany zástancov tradičných hodnôt a islamských duchovných. Niet preto divu, že po páde monarchie noví islamskí vládcovia zaviedli striktný spôsob obliekania. Odvtedy sa ženy zahaľovali výlučne do dlhých plášťov tmavých farieb bez vzorov, ktoré mali chrániť ženskú čistotu. Od týchto pravidiel sa však postupne začalo upúšťať. V súčasnosti nosia iránske ženy na verejnosti dlhé nohavice a plášť siahajúci tesne pod kolená a hlavu si zahaľujú do hodvábnych šatiek, spod ktorých im vyčnieva časť vlasov. Pod tradičnými plášťami a šatkami však majú oblečené západoeurópske šaty, v ktorých chodia v súkromí. Stále však platí, že ak žena svojím vzhľadom zájde na verejnosti príliš ďaleko, môže ju zadržať mravnostná polícia.
Zamaniová, bývalá banková manažérka, sa móde začala venovať pred desiatimi rokmi a usporiadaním série módnych prehliadok v metropole Teherán sa stala priekopníčkou vo svete iránskej módy. Jej modely sa vyznačujú farebnosťou, výšivkami a korálikmi v perzskom štýle. "Zlepšila som modely tradičných šiat, aby som ukázala ženám, ako zlepšiť svoj vzhľad a neporušiť pritom islamské princípy. Moje modely zahaľujú a sú dostatočne voľné. Ženy ich môžu nosiť so šatkou na verejnosti alebo bez nej v súkromí," tvrdí odvážna návrhárka. K jej modelom patria hodvábne tuniky s nohavicami, plášte siahajúce po kolená s voľnými dlhými sukňami, farebné šatky okolo hlavy a vlajúce peleríny do opery.
Titulná stránka prvého vydania magazínu Lotous, ktorý bude vychádzať každý štvrťrok, zobrazuje mladú modelku oblečenú v tmavozelenom roláku a červenej veste s farebnými vzormi. Dokonalý vzhľad dopĺňa strieborná korunka na červenej šatke. Ceny modelov predstavených v časopise sa pohybujú od 100 do 3 000 amerických dolárov. Magazín ich však dámam ponúka za necelé štyri doláre. Niektoré Iránky majú však k novým modelom výhrady. Tvrdia, že šaty sú síce krásne, no na každodenné nosenie nevhodné. Cieľom Zamaniovej je ponúknuť ženám alternatívu medzi prísnym islamským oblečením a cudzím západným štýlom. "Mali by sme sa zbaviť západných modelov, ktoré sa nehodia do Iránu. Ak našim ženám ponúkneme (našu) módu, nebudú musieť siahať po západnom štýle," tvrdí Zamaniová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 00:55