StoryEditor

Rodina bojuje za odhalenie pravdy o Gibbovej smrti

14.01.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Rodina zosnulého speváka a basgitaristu skupiny Bee Gees Mauricea Gibba žiada o vyšetrenie lekárskej starostlivosti, ktorú mu poskytli po hospitalizácii. Frontman britsko-austrálskej skupiny vo veku 53 rokov zomrel po operácii v brušnej dutine v nemocnici v Miami na Floride.
Brat speváka, 55-ročný Barry Gibb, povedal pre britskú spoločnosť BBC, že rodina je odhodlaná bojovať za odhalenie pravdy o Mauriceovej smrti. "Už len fakt, že Mauricea museli operovať počas zástavy srdca, je veľmi podozrivý. Preskúmame každý faktor, každý prvok, každú sekundu posledných hodín Mauriceovho života," vyhlásil Barry. Nemocnica Mount Sinai túto správu zatiaľ nekomentovala.
Gibb, ktorému súlad s dvojčaťom Robinom a starším bratom Barrym pomohol vytvoriť jednu z najlepšie predávaných skupín rokenrolovej éry, vo štvrtok skolaboval vo svojom dome v Miami. Pre intenzívne bolesti brucha ho previezli do nemocnice Mount Sinai.
Pred operáciou zablokovaných čriev uňho "došlo k zástave srdca", uvádza nemocnica. Po operácii bol až do smrti v kritickom, ale stabilnom stave. Presný čas jeho smrti nie je známy, spevák skonal ešte v nedeľu ráno.
Maurice, ktorý vždy nosil klobúk a na chlopni saka mal pripnutý odznak organizácie Alcoholics Anonymous, bol najvýraznejšou osobnosťou Bee Gees. "Býval som skutočným postrachom. Teraz si život užívam plnými dúškami. V týždni sú dva dni, o ktoré sa už teraz neobávam: dnešok a včerajšok," povedal Maurice v rozhovore z roku 1997.
Bratia Gibbovci sa narodili na ostrove Man a vyrastali v Manchestri. V roku 1958 s rodičmi emigrovali do Austrálie. Nazvali sa Bee Gees, čo bola skratka pre Brothers Gibb (bratia Gibbovci) a až do konca 60. rokov nemali veľký úspech. Po návrate do Británie sa stali ich prvými skutočnými hitmi piesne ako To Love Somebody a Words. Úspech striedal neúspech a bratia sa začiatkom 70. rokov nakrátko rozišli. No už v roku 1977 im nesmrteľnú popovú slávu priniesol soundtrack k filmu Horúčka sobotňajšej noci, z ktorého sa predalo vyše 40 miliónov kópií. Album obsahuje hity ako Stayin' Alive, Night Fever a How Deep Is Your Love. Po ústupe disko zapadla aj sláva Bee Gees. Maurice sa stal ťažkým alkoholikom a zahrával sa aj s kokaínom. Začiatkom 90. rokov si však vstúpil do svedomia a zbavil sa závislostí.
Bee Gees v roku 1997 uviedli do rokenrolovej siene slávy. Britská kráľovná Alžbeta II. im v roku 2001 udelila Čestný rad britského impéria. Ich rodný ostrov Man si ich v roku 1999 uctil sériou poštových známok. Okrem písania hitov pre seba bratia tvorili a produkovali piesne aj pre Dianu Rossovú, Barbru Streisandovú, Celine Dionovú či Dionne Warwickovú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 20:44