StoryEditor

Kaleidoskop

02.06.2006, 00:00
Kaleidoskop

Dvadsaťšesť listov francúzskeho spisovateľa a filozofa Voltaira ruskej kráľovnej Kataríne Veľkej v utorok vydražili na aukcii v prepočte za 21,9 milióna korún. Aukčná sieň Sotheby's v Paríži uviedla, že listy francúzskeho velikána ruskej imperátorke vydražil anonymný európsky zberateľ za viac ako dvojnásobok vyvolávacej ceny. Listy tvoria zhruba štvrtinu korešpondencie, ktorú poslal Voltaire Kataríne Veľkej. Zvyšok majú vo vlastníctve ruské a francúzske národné knižnice. (SITA/AFP)

Frontman americkej rockovej skupiny Foo Fighters Dave Grohl sa hnevá na informácie o vlastnej smrti, ktoré sa objavili na internete. Svoju rodinu, priateľov a fanúšikov chce preto uistiť, že je živý a zdravý. Bývalý bubeník skupiny Nirvana zistil, že kolujú správy o jeho smrti, keď jeden z jeho priateľov volal jeho manželke Jordyn, aby vyjadril úprimnú sústrasť. "Bolo to čudné, ale aspoň som konečne dospel do štádia, keď sa zo mňa stala internetová hviezda. Nahnevalo ma to. Ja som však ako šváb, nebojte sa. Budem tu strašiť ešte dosť dlho". (SITA)

Speváčka Sisa Sklovska stvárni v pripravovanom divadelnom muzikáli Neberte nám princeznú postavu Katkinej mamy, ktorú vo filme hrala česká speváčka Marie Rottrová. Na rozdiel od vtedajšej podoby vždy dokonalej, prísnej matky v kostýmčeku a klobúčiku však bude Sisa matkou -- rockovou divou. Premiéry, ktorá bude na doskách bratislavskej Novej scény v septembri, sa už nevie dočkať. Otca Katky si zahrajú v alternáciách Csongor Kassai a Juraj Ďurdiak. Katku, ktorú vo filme stvárnila Marika Gombitová, si na Novej scéne zahrajú v alternáciách Mirka Partlová a Lucia Molnárová, Mira, ktorého hral kedysi Meky Žbirka, budú hrať Ján Slezák a Ján Koleník. (TASR)

Právnická firma z Los Angeles podala žalobu na výstavu o filmovej legende Marilyn Monroe, ktorá sa plaví na palube výletnej lode Queen Mary, pretože väčšina vystavovaných artefaktov vraj nemá s herečkou nič spoločné. Verejný záujem o sexuálnu ikonu zlatej éry filmu, ktorá sa v roku 1962 predávkovala liekmi na spanie, je však stále živý. Monroe by dnes oslávila 80. narodeniny. Na výstave nechýbajú kufre, držiak na rúž či ohnivočervené šaty. Právnik George Braunstein podal na vrchnom súde v Los Angeles žalobu na kurátorov Ernesta Cunninghama, autora knihy The Ultimate Marilyn, a Emily Sadjady. Právnická firma požaduje náhradu za poplatky, ktoré získala Queen Mary za výstavu. (SITA/AFP)

Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel v stredu večer v nemocnici v Kladne český herec Boris Rösner. Člen činohry Národného divadla v Prahe sa v januári dožil 55 rokov. Na javisku českej prvej scény sa po dlhšej odmlke objavil koncom marca na odovzdávaní prestížnych hereckých cien Thálie. Sám bol jej nositeľom za rok 2004 za stvárnenie postavy Harpagona v Moliérovom Lakomcovi. Boris Rösner spolupracoval aj s Českým rozhlasom, viacero úloh stvárnil vo filmoch, v televízii a v dabingu. Bol tiež režisérom a pedagógom na pražskej Divadelnej fakulte AMU. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:36