StoryEditor

Špekulačné obchody s drahými kovmi

07.10.2005, 00:00

Pri špekuláciách na trhoch s drahými kovmi môžete uzatvárať niekoľko typov obchodov. Závisí to aj od ponuky brokera, cez ktorého obchodujete.
-- Komoditné futures: sú to deriváty, ktoré sa orientujú na budúcu dodávku komodít. Ide o takzvané termínové obchody, pri ktorých sa dodávka komodity dohodne medzi producentom a odberateľom k určitému termínu v budúcnosti. Cena futures kontraktov sa spravidla odvíja od aktuálnych cien na trhu (spotové ceny). Vlastníctvo komoditného futures, ktorý kontrolujete za zlomok ceny komodity (takzvaný margin), vám dáva právo kúpiť komoditu v deň exspirácie, teda termínu jej dodávky na burzu.
-- Opčné obchody: opcia vyjadruje právo kúpiť komoditu za určitú dohodnutú cenu v budúcnosti. Právo na nákup vám, samozrejme, nikto nedá zadarmo. "Na burze si za takzvanú prémiu kupujete právo kúpiť zlato za určitý kurz," vysvetľuje hlavný analytik Colossea Štěpán Pírko. Ak je v budúcnosti z pohľadu vašej stratégie zaujímavý kurz, rozhodnete sa využiť právo a požiadate o dodanie zlata za vopred dohodnutú cenu. Predávajúci vám musí zlato dodať. Prémia, ktorú ste zaplatili, mu zostáva. Ak sa však kurz nebude vyvíjať predpokladaným smerom, môžete svoje právo nevyužiť a zlato nekúpite. Stratíte len zaplatenú prémiu.
-- CFD (contract for difference): ide o takzvané čisté finančné deriváty, ktoré sú určené na finančné zaisťovanie aktív a finančné špekulácie. Neriešia konkrétnu dodávku tovaru. "Kto vstupuje na elektronickú burzu do CFD kontraktu, má v úmysle zaistiť si dnešnú cenu aktíva (komodity, akcie alebo meny) alebo špekulovať na cenový rozdiel, ktorý vzniká vývojom cien," vysvetľuje Jiří Mazur zo spoločnosti Ardeus. Kúpou CFD derivátu napríklad na zlato sa zároveň zaväzujete kedykoľvek v budúcnosti tento kontrakt predať a inkasovať cenový rozdiel bez fyzickej dodávky zlata. Podobne ako pri klasických futures môžete vstupovať aj do krátkych pozícií, teda kontrakt najprv predať, a potom ho kúpiť. V rámci CFD sa ceny niektorých podkladových aktív môžu odvíjať od spotových cien (akcie, kovy, meny), väčšina cien sa však odvíja od kótovaných futures cien na najbližší kontraktný mesiac.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:03